• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Őssejtbank a koraszülött gyermekekért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Ingyenesen elérhető köldökzsinórvér eredetű őssejt levétel a veszélyeztetetteknek.

Évente körülbelül 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon. A terhesség 28. hete előtt megszületett csecsemők esetében az idegrendszeri megbetegedések előfordulása gyakoribb, ám ezek közül néhány már jó eséllyel gyógyítható köldökzsinórvér eredetű őssejttel. A Cord Blood Center, Európa második legnagyobb őssejtbankja éppen ezért tartja fontosnak, hogy egyedülálló társadalmi felelősségvállalás program kínálatát tovább bővítve ingyenesen biztosítsa a legveszélyeztetettebb korcsoportok számára az őssejt levételt és tárolást - tudatták közleményben.

Az Indikált Őssejt Levételi Program névre keresztelt vállalás keretében a CBC mostantól a 28. hét előtt megszületett koraszülött csecsemők, vagy a születést követő 5 percben 5 pont alatti APGAR értéket elért gyermekek számára a köldökzsinórvér eredetű őssejt levételét és tárolását 2 évre ingyenessé teszi. A vállalat azoknak az újszülött gyermekeknek is biztosítja a programot, akiknek idősebb testvére például bizonyos lymphómás, leukémiás vagy vérképzőszervi betegségben szenvednek, ezek gyógyításában ugyanis őssejttel kapcsolatos nemzetközi kutatások biztató eredményeket értek el.

A CBC a szükség esetén ingyenesen levett őssejtek tárolása mellett a koraszülött gyermekek és az őssejttel gyógyítható betegségben szenvedő testvérek számára is biztosítja a tavaly bevezetett Segítő Kéz Programját, melynek keretében a vállalat széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerét kihasználva szakmai, valamint pénzügyi támogatást is biztosít az esetleges őssejt kezeléshez.

„A 28. hét előtt világra jött gyermekeknél az idegrendszeri betegségek, mint a gyermekkori agyi bénulás esélyének kialakulása az átlagosnál magasabb. Míg az időben, a 37. hét után született csecsemőknél a betegség előfordulása 0,2%, addig a koraszülötteknél ez a szám eléri a 10%-ot is." – tette hozzá Dr. Kocsis István, a CBC kezdeményezését támogató neonatológus szakorvos.

Magyarországon az elmúlt években nem csökkent a koraszülések száma. Míg Európában átlagosan az újszülöttek mindössze 6%-a jön a 37. hét előtt a világra, hazánkban megközelítőleg minden 12. gyermek idő előtt születik. Dr. Kisfalvi István nőgyógyász a koraszüléssel kapcsolatban elmondta: „Számos tényező eredményezhet koraszülést, sok esetben azonban ez nem megelőzhető, ezért is tartom kiemelten fontosnak a Cord Bood Center egyedülálló kezdeményezését, mely az őssejt levételtől egészen a gyógyításig ingyenesen nyújt segítséget."

Legolvasottabb cikkeink