• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öt év, egymillió megmentett élet

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egymillió életet menthetne meg a cukorbetegek hipertóniájának hatékony kezelése.

A 2-típusú cukorbetegség – és általában a metabolikus szindróma – gyakorisága évszázadunkban elképesztően növekszik: becslések szerint az ezredfordulón már mintegy 171 millió ember szenvedett diabetesben és az ilyen betegek száma 2030-ra 366 millió lesz. Cukorbetegségben a súlyos szív- és érrendszeri szövődmények megjelenése jelentős részben a vérnyomás emelkedésétől függ. A sokat idézett UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) tanulmány igazolta, hogy már 125 Hgmm-es szisztolés vérnyomástól 170 Hgmm-es értékig, minden 10 Hgmm-es tenzió-emelkedés a szivinfarktus kockázatának 12 százalékos növekedésével jár.

Az előző adatokhoz igen fontos, új ismeretekkel járult hozzá az ADVANCE (Action in Diabetes and Vascular disease – preterAx and diamicroN MR Controlled Evaluation) tanulmány, aminek eredményeit az Európai Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán ismertették. A legnagyobb vizsgálatokról rendezett „Hotline" ülésszakon az előadó, Dr. Steven Mac Mahon (University of Sydney, Australia) mutatta be azokat az adatokat, melyek szerint a fix adagban alkalmazott vérnyomáscsökkentő kombináció, a perindopril+indapamid tabletta folyamatos szedése 2-tipusú cukorbetegségben jelentősen csökkentette a súlyos kardiovaszkuláris események gyakoriságát, a kiindulási vérnyomástól függetlenül.

Az ADVANCE a diabetes szövődmények megelőzésére szervezett, eddigi legnagyobb vizsgálat volt. Ázsia, Ausztrália, Európa és Észak-Amerika 20 országából 215 vizsgálóhely munkatársai vettek részt a munkában. Összesen 11.140 2-típusú cukorbeteget vontak be a vizsgálatba, akiknek egészségügyi állapotát középértékben 4.3 évig követték. A kontroll csoport tagjai a jelenlegi, nemzetközi irányelvek által javasolt kezelést kapták, az aktív szerrel kezelt csoportba, véletlenszerű beválasztással sorolt cukorbetegek napi 4 mg perindoprilt és 1.25 mg indapamidot szedtek.

A négy évet meghaladó időtartam azt jelentette, hogy az aktív terápiás csoportban a megfigyelési adatok 24.005 beteg-évre, a kontrolloknál 23.845 beteg-évre vonatkoznak. A szisztolés vérnyomás középértékben 5.6 Hgmm-el, a diasztolés 2.2 Hgmm-el lett alacsonyabb: ez mindkét tenzió-érték esetében igen szignifikáns változás (p<0.001). A jelentős makro-, illetve mikrovaszkuláris szövődmények kockázata az aktiv kezelési csoportban ugyancsak szignifikánsan, 9 százalékkal csökkent (p=0.04). A szív- és érrendszeri halálozás relativ kockázata 18 százalékkal lett kisebb (p=0.03).

A Servier sajtótájékoztatóján az Európai Hipertónia Társaság és az Európai Kardiológus Társaság terápiás irányelveit kidolgozó bizottság elnöke, Dr. Giuseppe Mancia University of Milan, Italy) hangsúlyozta, hogy az ADVANCE eredményei már régóta várt érvet adtak annak az irányelvnek a támogatására, hogy a 2-típusú cukorbetegségben szenvedő hipertóniások vérnyomását az egyébként általánosan javasolt tenzió-értékek alá ajánlott csökkenteni. Igen logikus ehhez olyan, fix adagú gyógyszerkombinációt használni, mint az ADVANCE tanulmányban alkalmazott készítmény.

Dr. John Chalmers (University of Sydney, Australia), a hipertónia kérdés egyik legismertebb szakértője ennek kapcsán a vitában azt mondotta:"Egyszerű volna, ha minden cukorbetegnek egyetlen tablettát lehetne adni és ez óriási mértékben megváltoztatná a hipertónia kezelését. Így lényegesen több beteget kezelhetnénk, mint jelenleg. Olyan lehetne, mint iszkémiás szívbetegségben a napi egy tabletta aszpirin bevétele". Az ADVANCE munkacsoport számításai szerint, ha a világ cukorbetegeinek akár csak a fele a vizsgálatnak megfelelő gyógyszeres terápiában részesülne, öt esztendő alatt egymillió beteg halálát lehetne elkerülni.

(Forrás: theheart.org, 2007. 09.20)