• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet

Paragrafus

Megjelenés helye, ideje: Magyar Közlöny 2007/122. (IX. 19.)
Hatályosság kezdete: 2007. szeptember 24., azzal, hogy rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.
A rendelet 37. § (5) bekezdése, 38. §-a és 4. melléklete 2007. szeptember 25-én, a 37. § (6) bekezdése 2007. szeptember 26-án hatályát veszti.
A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti
a) a gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 15/1997. (VI. 20.) NM rendelet;
b) a gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 15/1997. (VI. 20.) NM rendelet módosításáról szóló 10/2006. (III. 14.) EüM rendelet;
c) az intézeti gyógyszerellátásról szóló 34/2000. (XI. 22.) EüM rendelet;
d) az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet 1. számú mellékletének 8. pontja.

Az új jogszabály részletes előírásokat tartalmaz a közforgalmú, fiók és intézeti gyógyszertárak működéséhez szükséges követelményekről, továbbá az említett gyógyszertártípusok működéséről. Újraszabályozza a gyógyszertárak szolgálati rendjét, ezen belül a nyitvatartási, ügyeleti és készenléti időt.
Az új előírások szerint a közforgalmú gyógyszertár működtetőjének a gyógyszertárban végzett szaktevékenységekhez külön jogszabályban megállapított képesítéssel rendelkező szakszemélyzetet olyan létszámban kell biztosítania, hogy az egyes szaktevékenységet végző személy heti összes munkavégzésre fordított munkaideje a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, valamint az egyéb külön jogszabályok munka- és pihenőidőre vonatkozó előírásainak megfeleljen.
A gyógyszertár működtetője a közforgalmú gyógyszertárban nyitvatartási és ügyeleti időben gyógyszerészi jelenlétet biztosítani köteles.
Egy gyógyszerésszel működő és az adott település gyógyszerellátását egyedül biztosító gyógyszertárban, valamint fiókgyógyszertárban a gyógyszertárban alkalmazott szakasszisztens a gyógyszerész ideiglenes távolléte alatt kizárólag az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet 4. számú melléklete szerinti, gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszereket, valamint a gyógyszertárban forgalmazható termékekről szóló 43/1996. (XI. 29.) NM rendelet 2. számú melléklete szerinti, gyógyszertárban is forgalmazható termékeket szolgáltathatja ki. A nyitva tartás legfeljebb heti három órát tehet ki, a gyógyszerész ideiglenes távollétét a regionális tiszti főgyógyszerésznek be kell jelenteni.
A közforgalmú és fiókgyógyszertár szolgálati idejét - ideértve a készenlét és ügyelet formáját és időtartamát is - a létesítés feltételeire is tekintettel a gyógyszertár működtetője, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a települési önkormányzat véleményének mérlegelése után az ÁNTSz a gyógyszertár működési engedélyében határozza meg. A nyitvatartási idő lehet osztott vagy osztatlan.
Az intézeti gyógyszertár szolgálati rendje - alapfeladatainak ellátása tekintetében - azonos a fekvőbeteg-gyógyintézet működési rendjével. A kézigyógyszertár szolgálati ideje a kézigyógyszertár tartására jogosult háziorvos rendelőjében tartott rendelési és ügyeleti idővel egyezik meg.

A készenléti és ügyeleti hely és idő meghatározásakor az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 7. §-ának (3) bekezdése szerinti folyamatos betegellátás biztosítását, az orvosi ügyelet helyét, idejét és a közforgalmú gyógyszertár, valamint a közforgalmúhoz kapcsolódó fiókgyógyszertár elérhetőségét kell figyelembe venni. Készenléti és ügyeleti idő teljesítésére valamennyi működési engedéllyel rendelkező közforgalmú gyógyszertár és a közvetlen lakossági gyógyszerellátást, mint alapfeladatot ellátó intézeti gyógyszertár az arányosság figyelembevételével kötelezhető. Ha azt a járványügyi helyzet indokolja, az ÁNTSz a fiókgyógyszertár részére is elrendelheti készenléti vagy ügyeleti idő teljesítését.

A rendelet 1. számú melléklet tartalmazza a közforgalmú és alapfeladatot végző intézeti gyógyszertár felszerelési és eszközlistáját, a 2. számú melléklet a parenterális oldatok készítését, keverékinfúziók készítését, citosztatikus keverékinfúziók készítését, betegre szabott gyógyszerosztás végzését, betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadást mint szakfeladatot végző intézeti gyógyszertár építészeti és tárgyi feltételeit, a 3. számú melléklet a szakfeladatot is végző intézeti gyógyszertár személyi feltételeit, a 4. számú melléklet pedig a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek típusait

A rendelet záró rendelkezései közé beiktatott módosítás szerint a gyógyszertáron kívüli forgalmazás esetén az üzlet működtetője a gyógyszerforgalmazást automatából is végezheti, amennyiben megfelel a gyógyszer gazdaságossági törvény és a rendelet gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra vonatkozó feltételeinek.

rendelet szövege