• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

Egészségmagazin 2018.11.15 Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

Ha el kell távolítani az anyajegyet, akkor ősszel és télen szebben gyógyul a seb.

Ezért is javasolt ezekben a hónapokban elvégeztetni az éves anyajegyszűrést. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a vizsgálatra csak akkor van szükség, ha látható elváltozásokat észlelnek az anyajegyeken – erről és más gyakori tévhitekről is kérdeztük dr. Rózsa Annamária bőrgyógyászt, az Anyajegyszűrő Központ orvosát.

Melanoma – tipikus tünetek nélkül

Az ABCDE-szabályt szerencsére egyre többen ismerik, az otthoni önvizsgálat során figyelemmel követik az anyajegyek alakjának, méretének, színének változásait. Éppen ezért fontos tudni róla, hogy létezik a melanomának egy olyan típusa, mely esetében a tünetek nem ennyire jellegzetesek. Az amelonatikus melanoma nem tartalmaz barna festékanyagot, így nehezebb diagnosztizálni. A gyógyulás esélyei tehát hiába egyeznek meg a melanomáéval, rendszerint későn kerül felismerésre, emiatt a halálozási arány is valamivel magasabb. Az amelonatikus melanoma halvány rózsaszín-vöröses árnyalatú bőrkinövésként jelentkezik a bőrfelszínen. Alakja és színe miatt egy apró sérülésre, vagy gyógyulófélben lévő pattanásra emlékeztethet.

A lábakat speciális szempontok szerint kell ellenőrizni!

Az összes melanomás eset 3-15 százaléka a lábon alakul ki. Más bőrdaganat típusokkal szemben magasabb a halálozási arány, vélhetően ebben a kései diagnózis is szerepet játszik. Gyanúra ad okot, ha ezen a területen a bőr színe egy adott területen, foltban eltér a normál bőrszíntől. A lábfejen vagy a köröm alatt vérző elváltozás jelentkezik. Kezelés ellenére is rosszabbodó sérülés vagy fekély a lábon, illetve minden olyan elváltozás, amely gyógyulása 2 hónapnál tovább tart.

Bőrrák: nem a melanoma jelenti az egyetlen veszélyt!

A melanomáról sokat lehet hallani és olvasni is, ám azt kevesebben tudják, hogy nemcsak az anyajegyeiken tapasztalt elváltozások jelentenek veszélyt, hanem bárhol a bőrön megjelenhetnek daganatra utaló tünetek. Egy észrevehetően megnőtt, esetleg kisebesedett vagy újonnan keletkezett anyajegy miatt rövid időn belül orvoshoz fordulnak a betegek, a kevésbé látványos, laikusok számára talán nem feltűnő elváltozások azonban sokáig lappanghatnak. Pedig ezek az ártalmatlannak tűnő jelek is komoly kórképeket jelezhetnek! Az ilyen, nem pigmentált rosszindulatú bőrdaganatok veszélyes formái a bazalióma, a napfény okozta keratózis, vagy a laphámrák.

Területek, melyekről megfeledkezünk az önvizsgálat során

Havonta javasolt a bőrt otthon átvizsgálni, ellenőrizni az anyajegyeket, vagy a bőrön megjelent egyéb elváltozásokat. Melanoma azonban a hátunkon vagy egyéb nehezen hozzáférhető testrészeinken – fül mögött, hajas fejbőrön, szemgolyóban, szemhéj alatt, körmön és a nyálkahártyán - is megjelenhet, amiről a bőrgyógyász által végzett szűrővizsgálat nélkül, csak későn szereznénk tudomást.

Télen is kialakulhat melanoma!

A melanoma agresszív daganattípus, ami azt jelenti, hogy az első tünetek megjelenését követően nagyon gyorsan képezhet áttéteket a szervezetben. Ahhoz, hogy a korai jeleket idejében felismerjük, évente egyszer javasolt részt vennünk teljes testtérképes anyajegyszűrésen. Egyéntől és az előző vizsgálat eredményétől függően szükség lehet gyakoribb, fél évenkénti ellenőrzésre is. Aki tehát ennél régebben járt vizsgálaton, csak azért ne halogassa, mert most nem éri napfény a bőrét, vagy mert a vastagabb ruházatba burkolva elfeledkezik az anyajegyeiről! A melanoma korai jeleit követően az áttétek ugyanis akár néhány hónap alatt is kialakulhatnak.

Legolvasottabb cikkeink