A koleszterin-anyagcsere a 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult.
Az emelkedett koleszterin szinthez gyakran kapcsolódik a cukorbetegség, elhízás, magasvérnyomás kialakulása, szövődménye az érszűkület, szívinfarktus, szélütés. Jó hír, hogy a koleszterin szint könnyen befolyásolható életmódbeli tényezőkkel is: mozgással és táplálkozással.
Gyógyszermentes megoldások
Népegészségügyi jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek támogatása. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és táplálkozással elérhető. Így természetes úton három hét alatt 40-60%-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata - mutat rá az életmód gyógyító erejére dr. Babai László, a Trombózisközpont orvosa. Az alábbi 5 egyszerű tipp követésével a koleszterinszint, azon belül is elsősorban a "rossz" LDL koleszterin szintje, három hét alatt 20 %-kal csökkenthető. Az öt ajánlás követésének mellékhatása pedig olyan további egészségnyereség, mint a testsúly csökkenése, cukorháztartás normalizálása, vérnyomás csökkentése.
1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterinszintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek. Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek, babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.
Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes mód a reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzli fogyasztása joghurttal.
2. Kerüld a rossz zsírokat!
Az étkezésből lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajokban, pl. margarinokban. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.
Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.
Zsírok terén fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad, hiszen fontos, elengedhetetlen összetevői szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés.
3. Fehérjét a növényekből!
Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat!
Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel hatására a szervezet raktározásba kezd. A szénhidrátokat zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.
5. Mozogj rendszeresen!
Legjobb energiaégetés a mozgás. Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás) kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású. Fontos, hogy az anyagcsere átállítására az inkább hosszabb, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben 60 perc mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.
A szakember segíthet!
Az igazán eredményes koleszterinszint csökkentéshez fontos az átfogó megközelítés. Sikereket akkor lehet elérni, ha az 5 tippet együtt használjuk - mutat rá dr. Babai László. Ha az életmódváltás minden igyekezet ellenére sem hoz kellő eredményt, úgy szükséges a magas koleszterinszint okának orvosi kiderítése - ez lehet genetikai örökség, alacsony pajzsmirigy funkció, életmóddal már nem uralható anyagcsere-felborulás, és a célzott gyógyszeres kezelés. Ne feledjük, az egészséges életmódnak ilyen estekben is alapvető gyógyító, a gyógyszeres kezelést kiegészítő, támogató hatása van.