• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Oxigénterápiával a sebek ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A nehezen gyógyuló sebekre gyógyír lehet a vérkeringés javítása.

A cukorbetegnél már egy rosszul megválasztott cipő, egy elhanyagolt bőrkeményedés is sebhez vezethet, amely nehezen gyógyul, és nem megfelelő kezelés esetén könnyen elfekélyesedik, sőt a legrosszabb esetben akár amputálni is kell a lábat. Erre a problémára is megoldást nyújthat az oxgénterápia - derül ki a well sajtóközleményéből.

A sebek hosszúra nyúlt gyógyulásáért legtöbb esetben a rossz vérkeringés okolható, ami megakadályozza, hogy a vérben szállított oxigén minden sejthez eljusson, így lassítja a gyógyulás folyamatát. A vérkeringés zavarai miatt a salakanyagok is csak lassan tudnak a sérült sejtekből eltávozni, ami tovább nehezíti a természetes sebgyógyulást. További korlátozó tényező lehet még az immunrendszer nem megfelelő működése is.

A sebek gyógyulásának felgyorsítása érdekében a vérkeringést kell javítani, és a szervezet oxigénszintjét emelni, valamint a fertőződés kockázatát lecsökkenteni. Erre kínálhat esetleg megoldást az az oxigénterápia, amely a magas nyomás és a 100%-os oxigén hatását egyesíti: a normál nyomás 2,5-szeresén belélegzett oxigénnek köszönhetően ugyanis a szervezet oxigénszintje akár 20-szorosára is nőhet.

Ez beindítja a vérkeringést a sérült területeken is, így a sejtek oxigénnel való ellátottsága megnő, a felgyülemlett salakanyagot pedig a véráram elszállítja. Ezen kívül az oxigén direkt baktériumölő hatása fertőtleníti is a sérült területeket, elkerülve a további komplikációt. A terápia emellett csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, amely műtéti sebek esetén gyakran előfordul.

A terápia alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. Magyarországon a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben 2005. szeptemberében kezdte meg működését az a centrum, amelyik ilyen terápiát nyújt.

Legolvasottabb cikkeink