• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

P3 a rákszűrésen! Rákos vagyok?

Egészségmagazin Forrás: Nőgyógyászati Központ

A P3 jelentésével sokan nincsenek teljesen tisztában: egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást jelez?

Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyászati onkológusa beszélt.

Papanikolau-skála
A méhnyakrák szűrés eredményének értékeléséhez többek között, még ma is a P-skálát használják, melynek 5 szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal. A kettő közt létezik a P3-as eredmény, melynek jelentésével sokan nincsenek teljesen tisztában: egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást jelez? (Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást)! Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, az a pontos eredménytől függ, ugyanis érdemes tudni, hogy a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség, mellyel, sokkal pontosabb információt kapunk.

Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?
Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán? Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van, azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!

„Az érték annyit takar, hogy a minta gyanús, ezért további vizsgálatokat igényel, mivel kóros folyamatok jelenlétére utal. Ez lehet fertőzés (HPV), gyulladás, akár ezek kapcsán kialakult valamilyen hámeltérés, de a rosszindulatú sejtek jelenléte sem zárható ki"- mondja dr. Hernádi Balázs, aki hozzátette, hogy a pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni, mely igen fontos a további teendők meghatározásának céljából.

Ha a bekeretezett P3 mellett, a részletes leírásban LSIL eredményt kap, az azt jelenti, hogy kis mértékben jelen vannak kóros sejtek, melyet okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, majd a vizsgálat ismétlése mindenképpen indokolt, valamint HPV tipizálás is szükséges lehet. Rosszabb az az eset, amikor a P3 mellett HSIL áll- ez súlyosabb fokú hámelváltozást takar, és ha magas kockázatú HPV fertőzés (HR-HPV) igazolódik, az konizációt tesz indokolttá.

Látható tehát az is, hogy a P3-as eredmény még nem minden esetben ad okot komoly aggodalomra, hiszen meglehet, hogy csupán immunerősítő, gyulladásgátló, antibiotikumos, HPV elleni kezelés önmagában is elég. (Természetesen mindenekelőtt az eredmény pontosítása szükséges!) Utána a vizsgálatot meg kell ismételni, és amennyiben ismét LSIL/HSIL az eredmény, úgy a méhnyak kúp alakú kimetszésére (konizáció) van szükség, melyet szövettani elemzésre küldenek. Ez diagnosztikus és terápiás jellegű is lehet egyszerre. (A citológiához képest, itt szövettani eredményt kapunk!)

Hogy mi a további teendő, arról a szakorvos, esetleg egy nőgyógyász-onkológus dönt, az ilyenkor sűrűbben végzett vizsgálatok eredményének függvényében (ez lehet újbóli kimetszés, de sajnos akár a teljes méh eltávolítása is).

Legolvasottabb cikkeink