• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pajzsmirigy göbök és vizsgálatuk

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az aspirációs citológia pajzsmirigy göbök esetén életmentő diagnosztikai módszer lehet.

A hormonális eredetű betegségek között az egyik leggyakoribbak a pajzsmirigy zavarai. Betegségei között sokszor előfordulnak az úgynevezett göbök, melyek vizsgálata különleges módszert igényelhet. Az aspirációs citológiáról dr. Németh-Almási Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Mik azok a göbök és miért alakulnak ki?
A pajzsmirigy a nyakon található, pillangóalakú szerv. Megfelelő működése elengedhetetlen a szervezet normál működésében, hiszen a hormon-és az anyagcsere folyamatokért felel. Egyes esetekben kis csomók, úgynevezett göbök alakulhatnak ki rajta, melyek pajzsmirigy alul-vagy felülműködését, esetleg komolyabb gondokat is okozhatnak. Ezek a göbök lehetnek egészen aprók, de akár olyan nagyok is, hogy az a nyakon szabad szemmel is meglátszik.

A pajzsmirigyben kétféle göb alakulhat ki. Az egyik, az úgynevezett meleg göb. Sokszor sem tapintással, sem ultrahanggal nem lehet észrevenni a problémát, ilyenkor pedig – illetve az egyértelmű eredményért – izotópos vizsgálatnak vetik alá a szervet. A bejuttatott anyag a meleg göbökben felhalmozódik, így a vizsgálati képen piros színűvé válik, ezért is nevezik meleg göbnek. Ezek az elváltozások rendszerint jóindulatúak.

A másik típus a hideg göb, mely az izotópos vizsgálat során nem halmoz anyagot, ezért a képen világos színű. Ezek a képletek sajnos sokszor rosszindulatúak, így komolyabb megfigyelést igényelnek.
A pajzsmirigy göbök gyakoriak, 4-7%-ban fordulnak elő a lakosság körében.

A leginkább érintett kör: nők, 40 év felettiek, korábbi radioaktív sugárkezelés (pl. nyakat is érintő emlőrák, akár „egyszerű" fogröntgen kapcsán), golyvára hajlamosító anyagok fogyasztása (pl. a cigaretta füst ún. tiocianátot tartalmaz). A göbök nagy része jóindulatú, ezt azonban csupán tapintással nem lehet kimondani.

A pontos mintavétel elengedhetetlen
A nagy felbontású ultrahang , pajzsmirigy izotóp, ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel (UG-FNAB) azonban segíthet eldönteni: műteni kell-e vagy sem. A vékonytű mintavétel a leginkább költségkímélő, leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában. Legalább olyan - vagy még nagyobb pontosságú-, mint a műtét közben történő fagyasztásos mintavétel. Egyrészt a felesleges sebészi beavatkozásokat csökkenti, másrészt a sebészeti mintákban található rosszindulatú elváltozások kimutathatóságát megduplázza.

A megszúrt elváltozások 60-70%-a jóindulatú, azonban nagy gyakorlatra van szükség annak eldöntésében, hogy mikor, melyik göbből veszünk mintát- mondja a szakember.

A „jóindulatúság" UH jelei: tojás, vagy lapos forma, jól körülírt, sima felszín és határok, a környező szövetekkel megegyező UH sűrűség, széli erezettség. Lehetséges kategóriák: rosszindulatú, gyanús, határeset, valószínűleg jóindulatú, jóindulatú.

Hogy néz ki az aspirációs citológia?
Az ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel (aspirációs citológia), minden esetben az endokrinológus előzetes jóváhagyásával, és kérésére történik, hiszen megelőzi a szakorvosi vizsgálat.

Maga a mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek a pajzsmirigybe és mintát vesznek. Szerencsére a folyamat különösebb előkészületeket nem igényel, és a szakápolásra sincsen szükség. Az orvos a mintavétel előtt fertőtleníti a területet, a vékony tűt a gyanús képletbe vezeti, majd a mintavétel után a beteg haza is mehet. A szúrás minimális kellemetlenséggel jár, de viszonylag rövid ideig tart. Előfordulhat, hogy az adott terület még néhány napig érzékeny lesz, ez a beavatkozás velejárója- mondja dr. Németh-Almási Attila.

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, viszont a fejlett technikának hála fájdalomfaktora alacsony, ráadásul a szakemberek létfontosságú adatokhoz juthatnak általa, amivel a kezelés is sokkal hatékonyabb, és gyorsabb lehet.

Legolvasottabb cikkeink