• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Parlagfű és üröm: már országszerte pollenveszély

Egészségmagazin Forrás: Weborvos - OKI

A 32. héten országosan tovább növekedett a levegő pollenterhelése, a legerősebb terhelést Zalaegerszegen regisztrálták.

Az eddig is folyamatosan virágzó kora nyári allergének mellett (pázsitfűfélék, csalánfélék, útifű, kender, libatopfélék) most már országszerte erősen szórja virágporát a parlagfű és az üröm is - jelentette a 32. hétről az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata.


Az összpollenszám legjelentősebb részét (65%) továbbra is a csalánfélék (Urticaceae) virágpora adja, bár koncentrációjuk országosan kis mértékben csökkent, még mindig mindenhol a legnagyobb mennyiségben van jelen – Zalaegerszegen nagyon magas, ettől eltekintve mindenhol magas koncentrációban. A csalánfélék után átlagosan az üröm (Artemisia) pollenszemei vannak jelen legnagyobb mennyiségben (összpollenszám 10%-a), koncentrációjuk több mint 7-szeresére emelkedett – Nyíregyházán elérte a nagyon magas szintet, a többi állomáson magas, illetve Salgótarjánban közepes szintet monitoroztak.

6 városban (Debrecen, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Mosdós, Szekszárd és Győr) a csalánfélék után a parlagfű (Ambrosia) pollenszemeit regisztrálták a legnagyobb mennyiségben, országos szintet nézve is az összpollenszám 10%-át teszik ki, koncentrációjuk az előző hetihez képest 3-szorosára emelkedett – Békéscsabán és Zalaegerszegen nagyon magas, a legtöbb helyen magas, Tatabányán és Szegeden közepes, Miskolcon, Salgótarjánban és Egerben alacsony szintet mértek.

Összességében mintegy kétszeresére emelkedett a kender (Cannabis) pollenkoncentrációja – a legtöbb városban magas, 6-ban közepes, Salgótarjánban alacsony szintet detektáltak. Erősen emelkedett a libatopfélék (Chenopodiaceae) virágporának mennyisége is – Szolnokon magas, ettől eltekintve közepes, illetve Salgótarjánban alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban.

Kis mértékben csökkent a pázsitfűfélék (Poaceae) virágporának koncentrációja – a magas szintet csak Nyíregyházán érte el, az állomások felénél közepes, felénél alacsony szintet mértek. Kis mértékben csökkent az útifű (Plantago) pollenjének mennyisége is – magas szintet sehol sem, közepes szintet is csak Szekszárdon, Kecskeméten és Zalaegerszegen monitoroztak, ettől eltekintve mindenhol alacsony koncentrációban volt jelen.


Emelkedett a légkörben az allergén gombaelemek koncentrációja – a legtöbb városban nagyon magas szintet ért el, a legalacsonyabb Tatabányán volt (közepes koncentráció).

Legolvasottabb cikkeink