• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Prediabetes: máshol kellene meghúzni a határt?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az Amerikai Diabetes Társaság szerint a stroke és a szívinfarktus kockázata már 5,6 mmol/l felett megnő.

A 2-es típusú cukorbetegség általában lappangva, hosszú időn keresztül alakul ki, ám több állapot is fellép, még mielőtt diabetes lesz a diagnózis. Ilyen megelőző állapot az inzulinrezisztencia, az emelkedett éhomi glükóz szint, a csökkent glükóztolerancia. Bár létezik a WHO által megadott határérték, melytől fennáll a prediabetes, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot, ám az Amerikai Diabetes Társaság szerint csökkenteni kellene a határértéket. A témáról dr. Polyák Annamáriával, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk.

Mi az a prediabetes?
A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint emelkedése még nem éri el a diabetes határát. A prediabetes diagnózisa kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis amint tovább növi magát cukorbetegséggé, az komolyabb és jelentősebb életmódbeli változtatásokkal jár, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira. Ráadásul már a prediabetes is megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, így mindenképp foglalkozni kell vele.

A WHO általi közleményben prediabetes esetén az éhomi vércukorérték 6,1-6,9 mmol/l között mozog. Ám az Amerikai Diabetes Társaság szerint a stroke és a szívinfarktus kockázata már 5,6 mmol/l felett megnő, így onnantól kellene az állapotot prediabetesnek tekinteni.

Prediabetes tünetei
Sajnos a prediabetesnek nincsenek egyértelmű tünetei – ahogy kezdetben a cukorbetegségnek sem-, ám van néhány mindennaposnak mondható panasz, ami utalhat az állapot jelenlétére:
• fáradtság
• fokozott szomjúság
• gyakoribb vizelési inger
• fokozott étvágy (főleg étkez után 2-3 órával)

Mivel a prediabetes gyakran tünetmentes, ezért fontos, hogy azok, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálaton, ahol fény derülhet az emelkedett értékekre. Fokozott kockázati tényezőnek számít az inzulinrezisztencia, PCOS, családban előfordult diabetes, túlsúly, mozgásszegény életmód, valamint a 45 év feletti életkor.

A 2-es típusú cukorbetegség elkerülhető
Dr. Polyák Annamária felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő, személyre szabott terápiával a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása megelőzhető. A legfontosabb a speciális diéta és mozgásterápia, melyek segítségével javul a szervezet inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszint, valamint ezek betartásával a súlyfeleslegtől is megszabadulhat a beteg.

Amennyiben szükséges, orvosi javallatra gyógyszerek alkalmazása is indokolt lehet. A mihamarabbi terápiának ezek mellett azért is van nagy jelentősége, mert ebben a stádiumban még lényegesen könnyebb és eredményesebb a kezelés, mint a cukorbetegség esetén.

Legolvasottabb cikkeink