• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rajt előtt az ingyenes kalandtúra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Varázslatos tájon kalandtúrázni szállással és teljes ellátással ingyen? Idén ez is valóra válhat.

Köszönhetően az Új Széchenyi Tervnek és az Európai Unió támogatásának, a Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői júniusban már bebarangolták a Tiszabecs és Záhony közötti területet, a második hétvégére (mely július 6-án rajtol Sárospatakról) még korlátozott számban várják a csapatok jelentkezését.

Összesen 1750 kalandtúrázó ismerheti meg öt hétvége alatt a Tisza völgyét

A Tisza nagykövetét sokan ismerik, ismerhetik: Hídvégi-Üstös Pál most olyan programot szervezett, melyre még nem volt példa Magyarországon. A nyár öt hétvégéjén mindig 350 főnek van lehetősége arra, hogy teljes ellátással, teljesen ingyen eltöltsön 3 napot és 2 éjszakát a Tisza völgyében, miközben kerékpározva, gyalogolva, evezve felfedezi a környéket, és ismerkedik a fenntarthatósággal. A feladatok nem nehezek, de azért az is talál magának kihívást, aki rendszeresen sportol, és meg sem kottyan neki a napi 50 km biciklizés.

A környéket, az egész útvonalat a tenyeréből ismeri a program szervezője, Hídvégi-Üstös Pál, aki már végigúszta, körbefutotta a Tiszát, és idén tavasszal 18 nap alatt 1200 kilométert tekert le 100 éves velocipédjével, amelyre 65 polgármestert is felültetett. A Tisza nagykövete szerint is büszkék lehetünk erre a vidékre, semmivel nem hátrább való az ország bármely, ma talán "divatosabb" tájánál. Közösségépítő, összefogást erősítő ereje is van a programnak, hiszen Hidvégi-Üstös Pál minden Tisza-menti települést meghívott, hogy nevezzen csapatot a rendezvényre.

2012. július 6. és 8. között a Záhony és Tokaj közötti szakaszát barangolják be, és elnéznek a Bodrogig is. Az első nap Rákóczi és a kurucok nyomában járnak, tárogatószó mellett rajtolnak el Sárospatakról.

A Zemplén egyik legszebb természeti látványosságánál, a Megyer Hegyi Tengerszemnél mindjárt egy látványos kötéltechnikai feladattal indul a hétvége, majd bebarangolják a Rákóczi várat, és egy keveset eveznek a Bodrogon.

Sárospatak után honfoglaló őseik útján haladnak, majd a részt vevők megnézik az múzeum parkot Karos határában, az Árpád-kori templomot Karcsán, a kastélyt Pácinon, majd lóra ülhetnek, íjászkodhatnak, sámán-dobolhatnak és megkóstolhatják őseink étkeit is a honfoglalás kori kisrozvágyi Berzsenyfaluban.

A szállás Dombrád üdülőterületén lesz a Tiszapart Üdülőközpontban pénteken és szombaton éjszaka is. Ezután a csoport eljut egészen Záhonyig, ahol a vasutasnap keretében ismerkedik a vasúti közlekedéssel, meglátogat fatornyos templomot Zsurkon, kalandozik Tisza-menti holtágakon, kalandpályán kel át, és evez a szabolcsveresmarti tavon. A túrázók kecskét fejnek, kenyeret sütnek, Paszabon szőttest szőnek, megnézik a 100 éves szivattyúházat Tiszabercelen, megismerkednek a varsakészítéssel és a tiszai harcsafogás rejtelmeivel az egyik leggyakorlottabb halász segítségével. Az Árpád-kori templom mellett, a szabolcsi földvárnál érnek célba.

Izgalmas és élménydús hétvége áll megint a jelentkezők előtt,

oly módon barangolják be a Tisza-mentét, ahogy előttük még eddig senki.

A csapatok pólókat, kulacsot kapnak ajándékba. Minden nap lesznek a helyi termékekkel kapcsolatos, a fenntartható életről, illetve a hulladék megelőzésről szóló feladatok, és minden megállónál kapnak enni- és innivalót.

Az első hétvége élményeiből rövid ízelítő videón: http://youtu.be/A_8nH_sEm78

A Tiszavölgy Kalandtúra időpontjai:
Az 1. hétvége: Tiszabecs – Záhony útvonalon 2012. június 8. – 10. között volt
2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.
3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.
4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.
5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

A kalandtúra célja a fenntartható életmód megismerése. A hetvenes, nyolcvanas években nagyrészt még megtermelték a szükséges élelmiszereket vagy helyben szerezték be azokat. A boltokban kevesebb volt a csomagolt, túlcsomagolt élelmiszer. Szemét szinte alig keletkezett, mivel a konyhai hulladékot megették az állatok, vagy komposztálták. A falvakban, de a városokban élőknek is fő közlekedési eszköz volt a kerékpár. A Tiszavölgy Kalandtúra célja, hogy azt a fenntarthatóságot megismerjék a résztvevők, és próbálják feleleveníteni a ma is használható praktikákat, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Jelentkezés és bővebb információ: www.tiszavolgy.hu és a Tiszavölgy Kalandtúra elérhető a Facebookon is http://www.facebook.com/tiszavolgykalandtura címen, ahol rengeteg fotó és élménybeszámoló található az első, nagyon jól sikerült hétvégéről.

Csak kalandos legyen a túra, ne veszélyes!