• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rák: ne legyenek elárvult betegek!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A tavaszi lapszám fókuszában a betegjogok mindennapokban való érvényesülése áll.

Nem pusztába kiáltott szó a betegjogi képviselők megkeresése, a panaszláda nem süllyesztő – szögezi le dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi Központ főigazgatója a frissen megjelent Rákgyógyítás Magazinban, amelyben gyakorlati példákon keresztül mutatják be, hogy a szorosan vett betegjogi képviseleten túl az egészségügyi adminisztráció milyen sok területén számíthatnak a betegek országszerte a betegjogi képviselőkre.

Tudjanak a betegek is a klinikai vizsgálatokról, legyen nyilvános melyik onkológiai centrumban milyen új, a napi rutinban még nem alkalmazott hatóanyaggal folynak vizsgálatok, hogy ezáltal a páciensek könnyebben tájékozódhassanak arról, saját betegségükkel összefüggésben bárhol az országban van-e aktuálisan lehetőségük bekapcsolódni tudományos tanulmányba – fogalmazza meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaságnak (MKOT) a közeljövőre vonatkozó egyik legfontosabb célkitűzését dr. Ruzsa Ágnes, az orvosszakmai szervezet új elnöke. A kaposvári kórház klinikai onkológiai centrumát vezető főorvos a lapnak adott interjúban arról is beszél: a betegeket fel kell vértezni, hogy reálisan értékelhessék a sokszor méregdrágán kínált, alternatívnak mondott kezeléseket, azok kockázatait is.

Minden kutatás azt támasztja alá, hogy az életmód meghatározza a daganatos betegségek kockázatát, s a rákbetegségek egy jelentős hányada elkerülhető vagy legalábbis egy-két évtizeddel elodázható lenne, ha egészségesebben élnénk. A Rákgyógyítás összeállításából kiderül: daganatos betegként sem mindegy hogyan élünk, mennyire vigyázunk önmagunkra.

A rákbetegeknek az erőnlétén, úgy a fizikai, mint a mentális állapotán javíthat a gyógytorna, illetve a komplett fizioterápia, de csak akkor, ha az személyre szabottan, az orvossal egyeztetve történik, mert ami hathat, az árthat is. A daganatos betegekkel dolgozó Kapitány Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Fizioterápia Tanszékének adjunktusa segít támpontokat találni ezen a sokszor ellentmondásosan megítélt területen.

Sehol se legyenek elárvult betegek! – vallják az emésztőszervi daganatos betegekért létrejött Gyógyulj Velünk Egyesület tagjai, akik rámutatnak: idehaza még mindig jellemző, hogy gyenge a civil szféra, ezért kell, hogy minél több beteg és családtag megtapasztalja, milyen erő rejtőzik az összefogásban, s milyen sok segítséget tud nyújtani egy sorstársközösség.

A Rákgyógyítás Magazint a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány adja ki a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben.