• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákbetegeknek is segítenek a szociális munkások

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A hátrányos helyzetű rákbetegeket segítő szociális munkásoknak szerveztek képzést a Józsefvárosban.

Orvosi, pszichiátriai, pszichológiai, mozgásterápiás képzést szerveztek a fővárosban azoknak a szociális munkásoknak, akik munkájuk során – például családsegítőknél, idősek otthonában – rendszeresen kapcsolatba kerülnek daganatos betegekkel. Rohánszky Magda, az ingyenes képzést megszervező Tűzmadár Alapítvány elnöke a Weborvosnak elmondta: a szociális munkások akkor tudnak igazi támaszai lenni a rákbetegséggel küzdő gondozottjaiknak, ha tisztában vannak a betegségek és a terápiák alapvető tudnivalóival, illetve azokkal a lelki folyamatokkal, amelyek ilyenkor a betegekben lejátszódnak. Fontos, hogy a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő szakemberek ismerjék azokat a lehetőségeket, amelyek a rákbetegek rendelkezésére állnak.

A kétnapos tréning egy nemzetközi pályázati támogatás révén valósulhatott meg, amely keretében a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel összefüggő egyenlőtlenségek csökkentését tűzték ki célul Közép- és Kelet-Európában. Az évről-évre meghirdetett pályázatnak Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Oroszország a célterülete. A Tűzmadár Alapítvány szociális munkásokat célzó kezdeményezése ősszel Miskolcon folytatódik, ahová a megyeszékhelyen dolgozók mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye más településeiről is várják az érdeklődő szakembereket.

Rohánszky Magda elmondta: az alapítvány a képzések mellett több fronton is küzd a rákbetegek esélyegyenlőségéért. A betegeknek és szakembereknek szóló programjaikon túl például rendszeresen szerveznek frissen diagnosztizált rákbetegeknek olyan ingyenes táborokat, ahol igyekeznek az érintetteket gyakorlati tudnivalókkal és feszültségcsökkentő, az érzelmek kontrollját, a lelki egyensúly megőrzését támogató pszichológiai tréningekkel felvértezni a betegséggel való küzdelemre. Az első bentlakásos tábort a közelmúltban tartották a Budapest melletti Nagykovácsiban, ám már most lehet jelentkezni a következő turnusokra: a július 27-31. és az október 5-9. közötti táborokban szintén költségek nélkül vehetnek részt a daganatos betegek, akik a (30) 930-31-49-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Ugyancsak a betegek érdekében működtet az alapítvány immáron harmadik éve egy hirdetések nélküli, átfogó információs portált www.rakgyogyitas.hu címen, valamint tavaly ősz óta kiadja a Rákgyógyítás ingyenes magazint, amit negyedévenként 10 ezer példányban juttatnak el az onkológiai centrumokba. Az alapítvány a fővárosi Szent László Kórház területén egy „Tűzmadár-ház" kialakítását is kezdeményezte, ahol a hosszú távú tervek szerint az ország bármelyik részében kezelt betegek információs, pszichológiai, jogi segítséget kaphatnak, s felvehetik a kapcsolatot egyes rákbetegeket képviselő civil szervezetekkel is.