• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákbetegség: kézenfogva a gyanútól a gyógyulásig

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Hónapok helyett akár 10 napon belül kész a diagnózis és kezdődhet a kezelés.

Sokszor akár fél év is eltelik, míg egy beteg a daganat gyanújától eljut a konkrét diagnózisig. Ez az időveszteség jelentősen ronthatja az állapotát, ráadásul nagy pszichés teherrel is jár. A kedden bejelentett szakmai program, az Onkomplex és az ehhez kapcsolódó új egészségbiztosítás ezen a helyzeten kíván javítani, többek között azzal, hogy 10-12 napra lerövidíti a diagnózis felállítását.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott OECD tanulmány szerint Magyarországon a legrosszabb a helyzet a rákos megbetegedések halálozási arányát tekintve – mondta a tájékoztatón Oberfrank Ferenc, a MOTESZ ügyvezető alelnöke. Például a tüdőrákban és a női daganatos megbetegedésekben a magyar nők közül másfélszer annyian halnak meg, mint Dániában, de a férfiak között még rosszabb a helyzet: dupla annyian halnak bele itthon a rákba. Az alelnök szerint a rossz eredményeknek nem feltétlenül a szakember-, illetve a felszereltség hiánya az oka. Inkább a közfinanszírozott egészségügyi rendszer túlterheltsége, a fionanszírozás hiánya. Hozzátette azt is, hogy még kevesebb idő jut a diagnosztizált betegek pszichés terheinek csökkentésére, ezért is lehet nagy segítség az új szakmai program, az Onkomplex.

Az új program orvosigazgatója Balázs Anna is azt a dán kutatási eredményt emelte ki, amely szerint az előrehaladott stádiumú, már különböző panaszokkal rendelkező vastagbélrákos betegek esetében 52%-kal növekedett a túlélési esélye azoknál betegeknek, akiknek a komplex kivizsgálása kevesebb mint 4 hetet vett igénybe, összehasonlítva azokkal, akiknél a teljes kivizsgálás több mint 12 hétig tartott. Ez is bizonyítja, hogy a gyors diagnózissal akár harmadával lehetne csökkenteni a halálos kimenetelű daganatos esetek számát.

Balázs Anna szerint az új programmal a jelenlegi 2-6 hónapig tartó kivizsgálások helyett, már 12 nap alatt végleges diagnózist és ehhez kezelési tervet is adnak. Ehhez olyan korszerű modalitásokat használhatnak, mint például az MR, a PET/CT, vagy szükség esetén a molekuláris diagnosztika. Sőt, adott esetben a betegek részt vehetnek klinikai kísérleti programokban, ráadásul az idegen nyelv sem akadály, mivel tolmács is rendelkezésre áll.

A program háttértámogatását azok a legkorszerűbb onkológiai centrumok, neves szakemberek adják, akikkel az Onkomplex leszerződött. Utóbbiak között nemcsak onkológusok, hanem többek között sebészek, nőgyógyászok, az étrend kiválasztásához diatetikusok, sőt pszichológusok is vannak. A betegeket ugyanis gyakran sokkolja a daganatos betegség gyanújának híre, ezért lelki támogatásra, részletes tájékoztatásra is szükségük van. Ezt szolgálja majd az a 24 órás segélyvonal is, amelyet bármikor felhívhatnak a programban résztvevő betegek. „Szóval kézen fogjuk a betegek és végigvezetjük őket a gyanútól a gyógyulásig" – mondta az orvosigazgató.

Az Onkomplex-szel együtt elindul a Wáberer Hungária egészségbiztosítási csomagja is, amellyel havi néhány ezer forintért garantálja a program szolgáltatásait a biztosítottaknak. A biztosító tulajdonos-névadója Wáberer György a tájékoztatón a társadalmi felelősségvállalást hangsúlyozta, amelynek jegyében az onkológiai programra befolyt pénzt visszaforgatják majd a rákgyógyítás fejlesztésére.