• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Reaktív hipoglikémia: nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után

Egészségmagazin MA 06:04 Forrás: Cukorbetegközpont
Reaktív hipoglikémia: nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után

Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása.

A hipoglikémia egy szakkifejezés az alacsony vércukorszintre utal. Ilyenkor az érték 3,3 mmol/l alá esik. A reaktív hipoglikéma pedig azt a jelenséget írja le, amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem csak cukorbetegeknél fordulhat elő, viszont mindenki tehet a megelőzéséért.

Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik

Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat.

Ennek oka lehet:

- A szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során.

- A szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása.

- A szokásosnál több fizikai aktivitás vagy edzés.

- Alkoholfogyasztás.

- Hasmenéssel járó betegségek.

- Ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze.

- Időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás.

Az inzulin vagy más gyógyszer dózisának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy kikerülhető legyen a vércukorszint esés. Ugyanakkor Porochnavecz doktornő szerint nem csak cukorbetegeknél figyelhető meg ez a jelenség, aminek a pontos okai sokszor nem tisztázottak, de mindenképp kapcsolatban van azzal, mikor és mennyit eszik az illető.

Reaktív hipoglikémiát okozhatnak:

- Más jellegű betegségek, állapotok is, mint például az alkohol függőség.

- Bizonyos műtétek (mint a testsúlycsökkenést célzó bariátriai eljárások).

- Az öröklődő anyagcsere rendellenességek.

- Bizonyos típusú daganatos betegségek.

 A reaktív hipoglikéma tünetei az alábbiak lehetnek:

- erős izzadás,

- remegés,

- zavartság, kábultság,

- erős éhségérzet, édesség utáni sóvárgás,

- gyors pulzus,

- gyengeség érzés,

- irritáltság, feszültség,

- fejfájás.

Ha van lehetőség vércukorszintmérésre, egy-egy ilyen hipoglikémiás epizódnál a vércukorszint 4 mmol/L alá esik. Ilyenkor a legfontosabba gyors vércukor rendezés. 

Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?

Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szeletteljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta. - Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.

Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése

-        Együnk rendszeresen kis adagokat

A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.

-        Számoljuk a szénhidrátot

Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.

-        Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot

A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.

-        Együnk fehérjét

A napi 70-100 gramm fehérje (hús, sajt, tojás, hal, babfélék, diófélék) fogyasztása segít megőrizni az izomtömeget és eltelít, ezért érdemes az étkezés elején enni.

-        Együnk több rostot

A rostban gazdag ételek lassabban jutnak el a gyomorból a vékonybélbe. Ez segíthet késleltetni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, csökkentheti az inzulinelválasztást, és ezáltal csökkentheti a reaktív hipoglikémia kockázatát.

-        Igyunk tudatosan

Kerüljük a cukros üdítőket, az alkoholt. Az együttes evés és ivás ugyanis felgyorsíthatja az étel kiürülését a gyomorból a vékonybélbe, ami a vércukorszint gyors emelkedését és az inzulin gyors elválasztását okozhatja.