• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rotavírus-fertőzés: a megelőzhető kockázat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Gyakran az egész család - testvérek, szülők, nagyszülők - átesik a betegségen, de a kicsik vannnak nagy veszélyben.

Egy friss felmérésből megtudható, hogy a rotavírus okozta szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek átlagban 6 napot vannak kórházban. Közülük 61 százalék a 2 esztendősnél fiatalabb. Miként egy ma tartott sajtótájékoztatón Dr. Muzsay Géza (Házi Gyermekorvosok Egyesülete, alelnök) Győrben praktizáló házi gyermekorvos elmondta, e kórkép által a 6-24 hónapos apróságok a legveszélyeztetebbek. Ugyanakkor tény, hogy 5 éves koráig szinte valamennyi csemete legalább egyszer rotavírus fertőzött lett. Az igazoltan hét rotavírus törzs ellen védő, gyengített humán vírust tartalmazó vakcina csaknem 100 százalékos védettséget ad a súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzést. Higiénés viszonyok javítása nem elég a terjedés megállításában a fejlődő és fejlett országokban hasonló a betegség előfordulása

Magyarországon az akut gasztroenteritisz miatt házi gyermekorvoshoz forduló gyermekek 30 százaléka rotavírus kórokozó miatti jut el az orvoshoz, a sürgősségi osztályra vagy kórházba felvett kicsik 60 százaléka ugyanezért kerül ellátásra. A rendkívül kellemetlen tünetekkel – magas lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye ugyanis a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlására időben nem kerül sor, akkor összeomolhat, aminek keringés, sokkos állapot, szívritmuszavar léphet fel, a beteg akár bele is halhat - tudtuk meg dr. Ujhelyi Enikő PhD (Egyesített Szent István Szent László Kórház) Gyermekintenzív Osztály, osztályvezető főorvosától.

A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, ennek következtében emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Ehhez hozzájárul, hogy már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel, így tünetmentesen fertőzhetnek.
A rotavírus kifejezetten ellenálló, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz nem porózus felszíneken, lásd játékok, akár 10 napig életképes. Mivel a vírus ellenáll számos hagyományos fertőtlenítőszernek, olyan zárt közösségekben, mint bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok, a fertőzés szinte megállíthatatlanul terjed gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

Dr. Mészner Zsófia PhD az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, klinikai védőoltási szaktanácsadó elmondta, hogy a rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója a világon. A kórházi ápolást igénylő gasztroenteritiszek leggyakoribb oka. (Gasztroenteritisz: gyomor-, bélrendszeri gyulladás: hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz tüneteivel) Leginkább feko-orális úton könnyen terjed emberről-emberre, mégpedig széklettel szennyezett kézzel, tárgyakkal kerül a szervezetbe. Székletben 10-100 milliárd vírus részecske/ml található, amiből már 10 vírusrészecske is fertőz. A szervezetbe jutó rotavírus 4 órán keresztül életképes a kézen- leggyakoribb terjedési mód. Ugyanakkor 10 napig életképes a száraz, nem porózus felszíneken, lásd játékokon…

Olyan betegségről van szó, amelybe kisgyermekek akár belehalhatnak, miközben a fájdalommentesen, szájon át beadható védőoltással már 12 hetes korra kialakítható a védettség. Magyarországon két fajta szájon át adható, teljesen fájdalommentes vakcina érhető el, az oltások már 6 hetes kortól alkalmazhatóak.

A védőoltás beadását egyelőre a társadalombiztosítás – noha fontosnak tartja – nem támogatja, vagyis a „számla" a családokat terheli. Vannak már kezdeményezések – tudtam meg Mészner doktornőtől -, hogy a szegényebbek indokolt esetben a doktor bácsitól, doktor nénitől a szájon beadandó vakcinát ingyenesen kérhetik.

Még egy tudnivaló, már 9 uniós ország nemzeti oltási programjának része a rotavírus elleni immunizáció. súlyos fertőzés- szövődmény: kiszáradás kórházi kezelést igényel. A betegségről és megelőzéséről bővebben itt