• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milyen homeopátiás szereket használhatunk a rovarcsípések okozta tünetek kezelésére?

A rovarcsípések és azok kellemetlen következményeire a nyugati orvoslás kevés segítséget tud kínálni. Igaz, a legtöbb csípés életet nem veszélyeztet, de alaposan megkeserítheti a szenvedő alanyok több napját is. Homeopátiával a tünetek kialakulása megelőzhető, vagy ha már kialakultak, jelentősen csökkenthető. Segítségével a viszkető, égő, esetleg fájdalmas göbcsék, duzzanatok, hólyagok a szokásos néhány nap helyett, akár néhány óra alatt megszűnnek. Milyen homeopátiás szereket használhatunk a rovarcsípések okozta tünetek kezelésére?

A szer kiválasztásához figyeljük meg, milyen a csípés külleme, tapintata, színe. Fontos lehet a differenciáláshoz, hogy mi az a természetes külső tényező, ami a panaszokat csökkenti (pl. hideg, meleg borogatásra javul, vagy romlik). Ezt a homeopátia modalitásnak nevezi.

Néhány jellegzetesség megfigyelése után választhatunk az alábbi szerek közül:

Apis

Méhből előállított homeopátiás szer, de a kiindulási anyag a gyógyszerkészítés során olyan fokban felhígul, hogy méh-allergiások is bátran szedhetik. Fontos, hogy C, CH 15,30 potencia alatt ne használjuk, és kezdetben gyakran (akár œ óránként), majd a tünetek javulásakor ritkábban kell bevenni. Kisgyermeknél, vagy gyorsan kialakuló tüneteknél feloldva is adható. A duzzanatot és a fájdalmat gyorsan és hathatósan csökkenti, különösen akkor, ha a csípés helye hasonlít a méhcsípésre (az érintett terület igen dagadt, piros, érintésre fokozódó erős fájdalma van a betegnek, ami hideg borogatásra javul).

Ledum
A csípés helye lilás-vörös, körülötte lehet halvány, és a bőrt hűvösnek érezzük az érintett területen. A hűvösség ellenére a hideg borogatás enyhíti a fájdalmat, ugyanakkor a fájdalom éjjel fokozódik. Ennek a szernek a különlegessége, hogy ha igen alacsony potenciában szedjük, elkerülnek a rovarok, főleg a szúnyogok. Csípés megelőzésére legalkalmasabb a D6 potencia, de megfelel a C, CH 5 is.

Urtica
A csalánból készült homeopátiás szer akkor válik be igazán, ha a csípések hasonlítanak a növény érintése után kialakult bőrelváltozásokra, azaz sok apró viszkető, égő, kicsit fájdalmas göbcse van a bőrön, csoportosan. A viszketés mindenféle hideg alkalmazására felerősödik.

Staphysagria
A szúrt, vágott sebek jól bevált szere. A nagyon viszkető bőrjelenségekre kiválóan hat, legyen az rovarcsípés, vagy ekcéma.

Mezereum
Zavaros bennékű hólyagok és elviselhetetlen viszketés, bőrgyulladás eseteiben használjuk. Hatására a hólyagcsák hamar beszáradnak, és a viszketés csökken.

Bármelyik szert választjuk, mindig érdemes a HISTAMIN C, CH 30 homeopátiás szerrel kombinálni, hiszen a rovarcsípések hatására fellépő jelenségek hátterében a hisztamin szinte mindig ott van.
Ezeket a leggyakrabban használt szereket legjobb C, CH 15 vagy 30 potenciában szedni, kezdetben akár óránként (Apist sűrűbben), később a szedés gyakoriságát csökkenteni kell. Próbáljunk meg egyszerre egy, maximum két gyógyszert kiválasztani a tünetek alapján.

A golyókat el lehet szopogatni, vagy kis vízben feloldva kortyolgatni (egy-két korty).

A rovarcsípések homeopátiás kezelése alkalmazhatóak hagyományos módszerek mellett (borogatás, lemosás, allergia szerek), de akár önállóan is.

Természetesen az anafilaxiás reakciók orvosi beavatkozását nem pótolja, nem helyettesíti. Akinek méh- vagy darázscsípés-allergiája van, azonnali segítségre (öninjekció, orvos, mentő) szorul, de ennek megérkezéséig legalább két szert adjunk váltakozva öt percenként. Ezek a szerek az Apis C, CH 30 és az Aconit C, CH 30.