• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szülőket is pótolniuk kell a Sziget orvosainak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Oxiológiai ambulancia, gyógyszertár, 7 mentőautó és 400 ember vigyázza a biztonságot.

Két-három katonai sátorral és 20 fővel oldották meg az első években a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátását. Később bővült a csapat és a héten (augusztus 5-én) kezdődő 20. fesztiválon már 350 négyzetméteres oxiológiai ambulancián, 7 mentőautóval 400 ember vigyázza a látogatók biztonságát. Ami változatlan, az az orvosi, egészségügyi csapat vezetője, dr. Szeles Géza, akire ez a pozíció „rajta ragadt, mint szamáron a fül".

- Igazságügyi orvosszakértőként dolgozik, hogy keveredett ebbe a világba?
- 23-24 évvel ezelőtt már voltak nagyobb nyári bulik, mint például az agárdi Edda koncertek, vagy az egyetemisták és főiskolások találkozói, az EFOT-ok. Mint fiatal orvos, elég sok tapasztalatot szereztem ezeken a rendezvényeken, valószínűleg ezért kértek fel az első Sziget egészségügyi ellátásának megszervezésére.

- Tudható, hogy a Sziget egészségügyi szolgálatának a legtöbb feladata a bokaficamokkal, kisebb sérülésekkel van. Mégis, talán van valamilyen különbség a 20 évvel ezelőtti problémák és a mostaniak között?
- Inkább csak a számokban. Eleinte 6-7 ezren fordultak hozzánk, ez tíz évvel ezelőtt 4-4,5 ezerre csökken, miután megnyitottuk a Szigeten a gyógyszertárat. Innentől kezdve a gyerekek már nem rögtön hozzánk rohantak, ha másnaposak voltak és fájt a fejük, vagy le kellett ragasztaniuk egy kisebb sebet, hanem megoldották a problémájukat a patikában. Volt egy időszak, amikor sok volt az erőszak, a verekedés és az ebből fakadó sérülés. De mára ez szinte teljesen megszűnt.

- Említette a másnaposságot, az erőszakot. A Sziget híre, legalábbis eleinte finoman fogalmazva nem volt túl jó. Nemcsak alkoholról, hanem drogról is suttogtak…
- Sokadszor mondom el, hogy ez tévhit, semmi sem igazolja. Se a tapasztalatunk, se a logika. Gondoljanak csak bele, annyi a Szigeten a rendőr, a biztonsági ember, hogy sokkal nehezebb hozzájutni a droghoz, mint akár a Ferenciek terén az aluljáróban. Az alkohol más kérdés, de egészségügyi szempontból a legnagyobb feladatunk ezzel, hogy felébresszük azokat a kapatos szigetlakókat, akik rossz helyen aludtak el, és emiatt kerülhetnek veszélybe.

- Ezen a téren van változás? Többet vagy kevesebbet isznak a fiatalok, mint korábban?
- Nagyjából stabilak a számok: az önkéntes járőreinknek naponta 8-10 szigetlakót kell bekísérnie és kb. kétszer ennyit felébresztenie.

- Honnan tudják az egészségügyi járőrök, hogy a földön fekvők közül ki az, aki „csak" részeg, és ki, akinél azonnal orvosi segítségre van szükség?
- A fesztivál előtt több mint három hónapon keresztül minden szombaton képzést tartunk az önkéntes jelentkezőknek. Nemcsak az elsősegély és újraélesztés alapjait tanulják meg, hanem ennél többet is. Büszke vagyok rá, hogy például tavaly a járőrök egy rosszul lévő lánynál szinte azonnal diagnosztizálták, hogy allergiás rohama van, így az orvosok időben tudtak rajta segíteni. Egyébként az is hihetetlen, hogy a 70 járőrhelyre 320-an jelentkeztek, és 140 fiatal el is végezte a tanfolyamot. És nemcsak olyan fiatalok, akik csak így juthatnak be a Szigetre, van köztük jó pár gazdag családból származó gyerek is.

- A 20 év alatt azért gondolom volt olyan eset, ami önben is mély nyomokat hagyott?
- Hát, igen a ’99-es körhinta baleset, amikor többen csúnyán megsérültek és egy 25 éves fiatalember a baleset után később a kórházban meghalt. Az szörnyű volt.

- Tíz évvel később az influenza világjárvány idején is sokat lehetett arról hallani, hogy mekkora egészségügyi kockázata van a Szigetnek, mint nemzetközi tömegrendezvénynek…
- Szerencsére nagyobb volt ennek a füstje, mint a lángja. Mi mindent megtettünk, hogy elkerüljük a bajt: a 30 ágyas ambulanciánkon kívül egy 50 ágyas elkülönítőt is felállítottunk az influenzásoknak. Az egész Sziget alatt végül összesen 7 ilyen eset volt.

- Az önkéntesek, nyelveket beszélő betegkísérők, járőrök, mentősök mellett 16 orvos és 50 nővér is szolgálatot teljesít majd a fesztiválon. Van valamilyen plusz elvárás velük szemben?
- Volt olyan orvos, akit egy nap után hazaküldtem. Ez egy pszichésen nagyon megterhelő munka, nem mindenki bírja. Nagyon kell szeretni, érteni a gyerekeket, akiktől itt hiába várják, hogy a legtisztelettudóbbak legyenek. Ez nem jelenti azt, hogy csak fiatal orvosok képesek végigcsinálni a Szigetet. Sőt, a gyerekek egy 70 éves doktornőt imádtak a legjobban. Nem csoda, hiszen itt mi egy kicsit szülőpótlékok is vagyunk. A gyerekek kiszakadva otthonról, távol a mamától, kihez is futnának, ha valami fáj, mint hozzánk…