• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Sokféle szakterületen működnek együtt a fül-orr-gégészek

Lapszemle 2019.09.07 Forrás: MedicalOnline
Sokféle szakterületen működnek együtt a fül-orr-gégészek

Az utóbbi évtizedekben a fül-orr-gégészeti műtéti paletta jelentős mértékben szélesedett.

Az elmúlt évtizedben egyértelműen látszik, hogy a minimál invazivitás a fül-orr-gégészetben is egyre inkább gyökeret ereszt – mondta dr. Gerlinger Imre egyetemi tanár, a Pécsi Tudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója a Medical Tribune-nek, amelyet MedicalOnline idéz. 

Miért nem „kis” szakma a fül-orr-gégészet?

Való igaz, hogy a köztudatban az él a mi szakmánkról, hogy úgynevezett „kis” szakma. Ennek nyilvánvaló oka az, hogy főleg a kisebb kórházakban főleg a műtétek döntő többsége az orrmandulák, a garatmandulák eltávolítására korlátozódik, valamint az orrstátusz rendezését szolgálja. De kevésbé közismert az, hogy az utóbbi évtizedekben a fül-orr-gégészeti műtéti paletta jelentős mértékben szélesedett. Az idegsebészekkel kollaborációban mi végezzük az agyalapi sebészeti műtéteket. A könnytömlő betegségeit a szemészekkel együttműködve operáljuk. A nyaki daganatok eltávolítását követően a szájsebész és általános sebész kollégákkal karöltve végezzük a rekonstrukciókat. A mellső agyalap érintettségével járó műtétek az utóbbi években ugyancsak előtérbe kerültek, itt is idegsebészekkel kollaborálunk. Az óriás méretű pajzsmirigytumorok, illetve golyvák eltávolítása során együtt dolgozunk a mellkassebészekkel. Azok a kollégák, akik kevésbé szeretnek operálni, ugyancsak megtalálhatják számításaikat a fül-orr-gégészeten belül: az otoneurológusok foglalkoznak a szédüléssel, fülzúgással, arcidegproblémákkal hozzánk fordulókkal. Foniáterek feladata a hangképzés zavarainak gyógyítása. Az allergiás betegségek a lakosság legalább 20%-át érintik, ez a szakterület is jelentős szeletet képvisel betegellátásunkban. Audiológus szakorvosok nélkül lehetetlen lenne korszerű fülsebészeti ellátást biztosítani. Mindezek alapján talán mondhatjuk azt, hogy a fül-orr-gégészet egy nagyon széles palettán gyógyító szakma.

Merre fejlődik a szakma? Várhatók-e diagnosztikai terápiás újdonságok a közeljövőben?

Az elmúlt évtizedben egyértelműen látszik, hogy a minimál invazivitás a fül-orr-gégészetben is egyre inkább gyökeret ereszt. Erre példaként említhetem az endoszkópos fülsebészet megjelenését, valamint a navigációval asszisztált orrüregi és agyalapi sebészeti műtéteket. A fej-nyak sebészetben is megjelentek minimálisan invazív új módszerek, de a gégebetegségek ellátását is nagyban segíti az egyre korszerűsödő műszerpark. A közeljövőben a minimál invazív műtéti megoldások további elterjedését várom. A diagnosztikát illetően nagyot léptünk előre a korszerű leképezési technikák elterjedésével (MR, PET/CT, HRCT). Magyarországon is magas színvonalon kerülnek ellátásra a gége- és légcsőszűkületben szenvedő betegek, és napjainkban már nem maradnak ellátatlanul az elülső és oldalsó agyalapot érintő betegségek sem. Az elmúlt 10 évben tanúi lehettünk annak, hogy ugyancsak megújult az otoneurológiai kórképek diagnosztikája és terápiája.

A teljes interjú a portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink