• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sokkot kaphat a szervezetünk a nagy karácsonyi zabálástól

Lapszemle 2018.12.24 Forrás: ATV
Sokkot kaphat a szervezetünk a nagy karácsonyi zabálástól

Nincs is azzal baj, ha szenteste tele az asztal finomságokkal, de nem mindegy, hogy milyenekkel.

Itt a karácsony. Ilyenkor szeretünk egy kicsit többet enni a kelleténél, jobban is kívánjuk a kicsit zsírosabb és egészségtelenebb ételeket. Nincs is azzal baj, ha szenteste tele az asztal finomságokkal, de nem mindegy, hogy milyenekkel. Ha csak egy kicsit sikerül változtatnunk a köreteken vagy éppen azon, hogy miből mennyit eszünk, akkor nemcsak a plusz kilóktól kíméljük meg magunkat, de egy esetleges hasnyálmirigy gyulladástól is. Az ATV Heti Napló riportjában séfek, orvosok és szakemberek mondják el, hogy mi, magyarok miért táplálkozunk ennyire egészségtelenül, hogy miért nem figyelünk magunkra, és hogy miért van az, hogy karácsonykor egyszerűen addig eszünk, ameddig már mozogni sem bírunk. A riportban megszólal Schwab Richárd gasztroenterológus és Szántó István, onkológus, valamint Sárközi Ákos, Michelin-csillagos séf.

Schwab Richárd szerint „Van egy karácsonyi időszak, amikor össze-vissza eszünk és utána befejezzük ezt egy szilveszterrel, amikor jó zsíros, töltött káposztás, malacos után könnyítünk magunkon egy kis pálinkával, borral, sörrel stb., és az a szubjektív érzésünk, hogy ez úgy szétcsapta ezt a zsíros ételt és megkönnyebbül a gyomrunk, javul az emésztésünk.”

De ilyenkor valójában az történik, hogy az alkohollal leradírozzuk tulajdonképpen a bélhám védőrétegét, ezért hiába az az érzésünk, hogy a gyomrunk megnyugodott és ehetünk tovább, ez közel sincs így. Sőt, sokkal nagyobb eséllyel sodorjuk magunkat veszélybe, mintha egyszerűen csak nem innánk és nem is ennénk tovább.

Szántó István, onkológus szerint „aki egyszer már látott olyan férfit, aki kimegy hajnali 3-kor a hideg szarvaspörköltet enni a hűtőből és iszik rá egy kis uborkalét és esetleg még meghúzza egy kicsit a pálinkásüveget is, mert már nagyon jól van lakva és egy-két órával később orvost hív, hogy olyan epegörcse van, hogy a falat kaparja, az egyet tud: hogy ilyet többet nem fog csinálni”. Vagyis ezeknek a heveny túlzabálásoknak azonnali következménye van. Azonnali büntetés.

Szántó István onkológusként pedig még arra a tényre is rávilágít, miszerint a daganatos betegségek gyakoriságában is szerepe van a túlzabálásnak.

Az egészségtelen étkezés és mellé az esetleges alkoholnak nagy szerepe lehet a vastagbélrák kialakulásában. A riport itt megtekinthető

Legolvasottabb cikkeink