• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sorsdöntő lehet a rákbetegek kezelésében a betegút kezdete

Egészségmagazin 2023.12.01 Forrás: Weborvos
Sorsdöntő lehet a rákbetegek kezelésében a betegút kezdete

Amikor az onkológus egyszerre küzd a betegei és a saját rákbetegségével - a Rákgyógyítás Magazin riportjai az interneten is szabadon elérhetők.

Hogyan küzd meg egy fiatal onkológus a saját, az arcát is érintő daganatos betegségével? Miért kellene titokban tartani bárkinek is, ha mellrákkal szembesült? Hogyan lehet motiváló a gyógyulásban akár egy akciós télikabát is? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a Rákgyógyítás Magazin riportjai, amelyek az interneten is szabadon elérhetők.

Egy daganatos beteg sorsát eldöntheti az, hogy mi az első beavatkozás, amit elvégeznek nála, mert azzal döntő részben kijelölik a lehetséges további lépések körét is. A daganatsebészet kétségtelenül ma is a gyógyító célú kezelések alapja az esetek jelentős részében, ám az már nem jelenthető ki, hogy minden beteg az azonnali műtéttel kapja a legjobb esélyeket. Amint a Rákgyógyítás Magazin összefoglalja, fontos, hogy a sebészt, onkológust, sugárterápiás szakembert, patológust, radiológust, más szakorvosokat is összefogó onkológiai szakmai bizottság (onkoteam), amikor ez lehetséges, még azelőtt tárgyaljon minden esetet, hogy bármilyen kezelés történne.

A lapnak interjút ad egy fiatal onkológus és sugárterápiás szakorvos, aki immár nemcsak arról tud nyilatkozni, hogyan gyógyítja a betegeit, hanem azt is nyíltan elmeséli, miként küzdött meg önmaga a fél arcát megbénító fültőmirigy daganattal. Tanulságos annak a mellrákkal szembesült betegnek is a története, aki nemcsak a gyógyulást tekinti feladatának, hanem annak misszióját is, hogy senki se szégyenkezzen a betegsége vagy annak következményei miatt. Sokaknak lendületet adhat az a riport is, amely egy epeúti rákkal szembenézett asszony gyógyulásért tett magabiztos kiállását mutatja be. Reményt adhat az érintett családoknak az a történet is, amely egy hasnyálmirigyrákos férfi – mozifilmben is feldolgozott – betegútjáról szól. A példaadó személyes riportokon túl a lap ír a műtét előtti (neoadjuváns) terápiák hasznáról, a nyirokcsomó áttétek és a nyirokrendszerben képződő limfómák közötti különbségről, a betegszervezetek erőfeszítéseiről is.

(A ingyenes lap évente négy alkalommal 15 ezer példányban eljut országszerte a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A lapszám minden cikke immár online is szabadon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink