• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Spanyol éttermek a kövérség ellen

Egészségmagazin Forrás: MTI-Panoráma

A program mediterrán diétával és az elfogyasztott só csökkentésével akar egészségesebb táplálkozásra bírni.

Huszonhatezer étterem csatlakozik a spanyol egészségügy-minisztériumnak a kövérség elleni programjához, amely a spanyoloknak azt a 26 százalékát célozza meg, akik rendszeresen házon kívül étkeznek.

A csatlakozó éttermek emblémája, amelyet kiragaszthatnak az ajtajukra, Gustino, egy rokonszenves, kézzel, lábbal ellátott, mosolygó paradicsom. A Gustinónak elnevezett program mediterrán diétával és az elfogyasztott só-mennyiség csökkentésével akarja az embereket egészségesebb táplálkozásra bírni.

E cél érdekében a menü háromféle előételében mindig lesz egy, ami zöldségekből áll, a második fogás választékában hal és az édességek között gyümölcs, gyümölcssaláta, vagy aszalt gyümölcs. Az ételek garantáltan olívaolajjal készülnek, modern konyhai technikákkal, így gőzöléssel, kemencében és roston. Kapható lesz félmenü és egy-egy fogásból fél adag - írta az El País című spanyol napilap.

A vendégek asztalára teljes kiőrlésű lisztből készül a kenyér, az alkoholos italokat pohárnyi mennyiségben lehet rendelni. Eltűnik viszont a sótartó, mivel sokan megszokásból, kóstolás előtt automatikusan és feleslegesen megsózzák ételüket. Helyette ott lesz a bors, különböző fűszerek és aromás füvek.