• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Spanyol éttermek a kövérség ellen

Egészségmagazin Forrás: MTI-Panoráma

A program mediterrán diétával és az elfogyasztott só csökkentésével akar egészségesebb táplálkozásra bírni.

Huszonhatezer étterem csatlakozik a spanyol egészségügy-minisztériumnak a kövérség elleni programjához, amely a spanyoloknak azt a 26 százalékát célozza meg, akik rendszeresen házon kívül étkeznek.

A csatlakozó éttermek emblémája, amelyet kiragaszthatnak az ajtajukra, Gustino, egy rokonszenves, kézzel, lábbal ellátott, mosolygó paradicsom. A Gustinónak elnevezett program mediterrán diétával és az elfogyasztott só-mennyiség csökkentésével akarja az embereket egészségesebb táplálkozásra bírni.

E cél érdekében a menü háromféle előételében mindig lesz egy, ami zöldségekből áll, a második fogás választékában hal és az édességek között gyümölcs, gyümölcssaláta, vagy aszalt gyümölcs. Az ételek garantáltan olívaolajjal készülnek, modern konyhai technikákkal, így gőzöléssel, kemencében és roston. Kapható lesz félmenü és egy-egy fogásból fél adag - írta az El País című spanyol napilap.

A vendégek asztalára teljes kiőrlésű lisztből készül a kenyér, az alkoholos italokat pohárnyi mennyiségben lehet rendelni. Eltűnik viszont a sótartó, mivel sokan megszokásból, kóstolás előtt automatikusan és feleslegesen megsózzák ételüket. Helyette ott lesz a bors, különböző fűszerek és aromás füvek.

Legolvasottabb cikkeink