• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sürgősségi fogamzásgátlás az abortusz helyett

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A tinik nincsenek tisztában a védekezés fontosságával és lehetőségeivel.

Folyamatosan csökken, de még mindig sok a terhesség-megszakítás Magyarországon - főleg a tinédzserek körében. Ezért a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségére, valamint az abortusz kockázataira - tudatták felhívásukban.

Hazánkban a terhesség-megszakítások hosszabb idő óta tartó csökkenése – a 2008. évi megtorpanást követően – az elmúlt négy évben tovább folytatódott. A 2012. évi 36 100 beavatkozás csaknem 2350-nel, azaz 6,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezer szülőképes korú nőre 15,5 művi vetélés jutott, szemben az előző évi 16,1 műtéttel. A csökkenő irányzat a 25–29 évesek kivételével a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető. A legjelentősebb mértékű, 7,2 százalékos csökkenés a 35–39 évesek körében volt, ami összefügghet az ilyen korú nők gyakoribb gyermekvállalásával. A 25–29 éves nőknél 6 százalékkal nőtt a terhesség-megszakítások gyakorisága, ami azért figyelemreméltó, mert orvosszakmai vélemények szerint ez az életkor tekinthető a legkedvezőbbnek a gyermekáldás szempontjából.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság által életre hívott „Ne ess pánikba" kampány jelmondata, a „Véletlenül, védetlenül" arra utal, hogy a tinédzserek könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor a hiányos szexuális felvilágosítás következtében nem ismerik megfelelően a biztonságos védekezési lehetőségeket. Prof. Dr. Bártfai György, az MCSNTT tiszteletbeli elnöke úgy véli, hogy a fiatalok tájékozatlanok, nincsenek tisztában a védekezés fontosságával és a fogamzásgátlás lehetőségeivel. Ez nemcsak a társadalom, azaz a média, az iskola, az egészségügyi hálózat hanem a szülők felelőssége is, amihez nagyban hozzájárul, hogy ez még nagyon sok családban tabu témának számít.

Jobb ma elkezdeni a biztonságos szexuális életre nevelést, mint később a riasztó abortusz statisztikákat tanulmányozva magyarázni bizonyítványunkat. A Társaság emellett felhívja mindenki figyelmét arra, hogy az abortuszhoz vezető pánikhelyzet kialakulásában felelőssége van annak a tinédzsernek is, aki a művi terhesség-megszakítást választja, de annak a tapasztalt felnőttnek is, aki nem segíti a fiatalt a megfelelő fogamzásgátlással kapcsolatos tudás elsajátításában, és a veszélyhelyzet megelőzésében.

Bártfai professzor véleménye szerint a közös összefogás elengedhetetlen. Az egészséges és boldog szexuális élet társadalmunk jövőjének fontos építőeleme, ezért a lelki terhek mellett az abortusz késői veszélyeire is fel kell hívni a figyelmet. Azoknak a nőknek, akik többször átestek művi terhesség-megszakításon sokkal nagyobb az esélyük a spontán vetélésre illetve a koraszülésre. A lelki teher pedig sokszor egy egész életen át kísért.

Nem kérdéses ugyanakkor, hogy az abortusz gyakran visszafordíthatatlan károsodást idéz elő a nők szervezetében, nemegyszer okozhat meddősséget. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátló módszerek ismerete, a legoptimálisabb megoldás kiválasztása segíthet kivédeni a nem kívánt terhességet.

A fiatal lányok körében tudatosítani kell, hogy ha a védekezésbe hiba csúszik és fennáll a nem kívánt terhesség veszélye, a sürgősségi fogamzásgátlás megoldást jelenthet számukra. Ehhez csak 72 óra áll rendelkezésükre. Az első 24 órában 95, a másodikban még 85, a harmadik napon pedig csak 58 százalékos valószínűséggel kerülhető el a terhesség a módszer alkalmazásával - hangsúlyozta Prof. Dr. Bártfai György.

Az MCSNTT ugyanakkor szeretné kiemelni, hogy a szexuális együttlét a megfelelő védekezés mellett örömteli emlék is lehet, következménye nem feltétlenül a nem kívánt terhesség vagy abortusz. Ezért „Ismét biztonságos szerelem" címmel pályázatot írnak ki, melyre a szervezők 2013. november 30-ig várják a kreatív alkotásokat, amelyek érkezhetnek akár reklámspot, fotó vagy vírusmarketing kategóriában is. A műveket a palyazat@neesspanikba.hu e-mail címre küldhetik be a vállalkozó kedvű fiatalok.