• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szalagok az Élet Fáján

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A legenyhébb tüneteket is célszerű komolyan venni és orvoshoz fordulni!

A petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, amely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente világszerte. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem jellegzetesek, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrákban az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45%-ának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89%-ra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a betegség lefolyásának, a kialakulást elősegítő okoknak és a tüneteknek a pontos ismerete. Ráadásul a legtöbb esetben az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) nem akadályozzák meg a daganat kiújulását. Ezen okok miatt régóta szükséges volt a petefészekrákos betegek kezelésére újabb és hatásosabb kezelési módokat találni, hiszen az elmúlt 15 évben nem állt rendelkezésre új terápia. (Tájékoztató a betegségről)

A fenti tényeket figyelembe véve szervezett kampányt „Élet Fája" elnevezéssel a Magyar Rákellenes Liga és az Egészség Hídja Összefogás Egyesület, hogy felhívja a nők figyelmét a petefészekrákra és annak kezelési lehetőségeire. A Szabadság téren kék szalagokra írt üzeneteket kötöttek az Élet Fáját szimbolizáló májusfára, Király Gabi, a Király-testvérek betegségben érintett édesanyja és Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnökének vezetésével.

Az ezt követő rendezvényen az Aranytíz Kultúrházban Jakupcsek Gabriella vezetésével szakértők és érintettek beszélgettek a betegségről és átadták a fő üzenetet: miszerint a nőknek a legenyhébb tüneteket is célszerű komolyan venni és orvoshoz fordulni annak érdekében, hogy a petefészekrákot idejében felismerjék.

Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa a betegség nehezen felismerhető tünetegyütteséről, és a kezelés lehetőségeiről beszélt a résztvevőknek: „Mivel a tünetek nem típusosak, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy bizonyos jelek mögött akár petefészekrák jelenléte is megbújhat, ezért időben kérjenek szakorvosi segítséget. Ugyanis ha a betegséget korán felismerjük, jó eséllyel gyógyítható."

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke hangsúlyozta: „A Petefészekrák Világnapja jó alkalmat ad arra, hogy beszéljünk erről a női daganattípusról, amelyről ma sajnos olyan kevés szó esik. Kampányunk elnevezése, az „Élet Fája", a májusfa, ami a tavaszi megújulás szimbóluma, magában hordozza a női tudatosságnak az üzenetét, amelyet a gyerekvállalás és a saját egészségük érdekében a nőknek tenniük kell." Képösszeállítás a rendezvényről