• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szemészeti gondot okozhatnak a hormonzavarok

Egészségmagazin Forrás: Budai Endokrinközpont

Ha a szemorvosi terápia sem vezet tartós eredményre, úgy célszerű hormonzavarra is gyanakodni.

Az elhúzódó szemészeti problémák hátterében olykor hormonális zavarok is húzódhatnak, ezért érdemes ilyenkor endokrinológus orvost is felkeresni, ugyanis az alap probléma kezelése hiányában a panaszok továbbra is megmaradnak. Hogy milyen hormonális betegségek okozhatnak szemészeti problémákat, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Szemszárazság, látásromlás, szemek kidülledése
A szemmel és a látással kapcsolatban számtalan panasz megjelenhet, ám az esetek többségében csupán múló problémáról van szó, ugyanis a kellemetlen tüneteket – mint pl. a szemszárazság, homályos látás, könnyezés- okozhatja a szem megerőltetése, fáradtsága, allergia, de akár az időjárás is.

Amennyiben a panasz hosszabb ideje fennáll, ráadásul a szemorvosi terápia sem vezet tartós eredményre, úgy célszerű hormonzavarra is gyanakodni, ugyanis több endokrin probléma is okozhat zavaró szemtüneteket. A leggyakoribbak a látásromlás, látótér kiesés, szemszárazság, kettőslátás, szemfenéki eltérés, valamint a szemek kidülledése (exophthalmus).

Milyen hormonális zavarokra utalhatnak a szemproblémák?
• Graves-Basedow kór
• Cushing szindróma
• Hiperaldoszteronizmus
• Cukorbetegség

Graves- Basedow kór
A Graves-Basedow kór gyakran húzódik meg a pajzsmirigy túlműködés hátterében. Az autoimmun zavar során a T3 és a T4 szintje megemelkedik, melyre az alacsony TSH hívja fel a figyelmet. Az állapot gyakran a pajzsmirigy gyulladásával, megnagyobbodásával jár (strúma), és a tipikus pajzsmirigy túlműködésre utaló tüneteken túl (idegesség, szapora pulzus, izzadás, csökkent melegtűrés, fogyás, menstruációs zavar) szemészeti problémákat is okozhat. Ugyanis a betegség során a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, így a szemgolyó kisebb-nagyobb mértékben kidülled, ami szemszárazsághoz és szemzáródási zavarokhoz is vezethet. A jellegzetes külső tünetek miatt az endokrinológus szakorvosban gyakran már első ránézésre felmerülhet a gyanú az állapot meglétére, így labor és ultrahangos vizsgálatra irányítja a pacienst. Amennyiben bebizonyosodik a Graves-Basedow kór, úgy gyógyszeres/izotópos kezelésre is szükség lehet, sőt, megfelelő indikációval műtéti beavatkozás is indokolttá válhat.

Cushing szindróma
A mellékvesekéreg túlműködésével járó Cushing szindróma során a kortizol nevű hormon mennyisége ugrik meg. Amennyiben a problémát az agyalapi mirigy daganata okozza, úgy Cushing kórról, míg más esetben Cushing szindrómáról beszéltünk. Szemészeti tünetei leggyakrabban látótérkiesés, látásromlás és a szemnyomás emelkedése. Emellett a zavar elhízással, striákkal, holdvilágos arccal, zsírpúppal, sérülékeny, vékony bőrrel és fáradtsággal jár. Az állapot legtöbbször műtéttel orvosolható, ritkábban gyógyszeres terápiával.

Hiperaldoszteronizmus
Az állapot a mellékvesében termelődő aldoszteron mennyiségének emelkedésével jár, melynek következtében folyadék-visszatartás, magas vérnyomás és gyengeség lép fel. Mivel az aldoszteron komoly befolyással bír a nátrium és a kálium szintjére, ezért a zavar az előbbi felhalmozódását és a kálium csökkenését eredményezi. Kiváltó oka több minden lehet, pl. a mellékvese daganata (Conn szindróma), vesebetegség, a mirigy túlműködése, szívbetegség, hipertónia, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. Mivel a hiperaldoszteronizmus magas vérnyomással jár együtt, így annak szemtünetei is felléphetnek, mint a látászavarok és a szemfenéki elváltozások. Mindezek mellett fülcsengés, fáradtság, izomgörcsök, fokozott vizeletürítés és szomjúság is jelentkezhet.

Kezelés a kiváltó októl függ: ha daganat áll a hátterében, akkor műtéti beavatkozásra van szükség, ám ha valamilyen betegég okozza a zavart, úgy annak megfelelő terápiája hoz javulást- mondja dr. Polyák Annamária.

Cukorbetegség
A cukorbetegség – legyen szó 1-es vagy 2-es típusról-, egyik veszélyes szövődménye a diabéteszes retinopátia. Ekkor a szemfenéken ún. érújdonképződés, tócsás vérzések léphetnek fel, emellett a retina vérellátottsága romlik, valamint a szem idegei is károsodnak. Legrosszabb esetben teljes vakságot is okozhat a probléma, ezért is fontos a cukorbetegek rendszeres szemészeti ellenőrzése, ahol már kezdeti stádiumban fény derülhet az állapotra, de ugyanilyen – ha nem fontosabb- a diabetes megfelelő kezelése (gyógyszer/inzulin, diéta, testmozgás), hogy elkerülhető legyen a retinopátia.

Legolvasottabb cikkeink