• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szénanátha: melyik orrcsepp az igazi?

Egészségmagazin Forrás: Dr.Info Magazin - Cukorbeteg Élet

Nagyon mellégfoghatunk, ha a patikában magunk válogatunk az orrdudulást enyhítő szerek között.

Április elsejével – egyéb gyógyszerek mellett - egy sor allergia elleni készítménynek is csökkent a társadalombiztosítási támogatása. Mindez a felhasználói szokások átalakulásához vezethet. Előtérbe kerülhet az „öngyógyszerezés", hiszen ha a szakorvosi felírás vagy javaslat mindössze 300-500 forint előnyt jelent a páciens számára, sokaknak már nem éri meg erre időt fordítani. Ha viszont a patikában maguk válogatnak például az allergiás orrdugulást enyhítő készítmények között, nagyon melléfoghatnak.


A allergia összetett folyamat - mondja Dr. Nékám Kristóf a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztályának vezetője. Kívülről csak az látható, hogy allergiaszezonban a szénanáthás orra folyik, a szeme viszket, köhög, tüsszög. A panaszokat kiváltó felsőlégúti gyulladás azoban egész évben ott van a háttérben. Ezért korántsem mindegy, hogy a tünetek fellángolásakor – amennyiben nem orvoshoz mennek, hanem a patikában vény nélkül vásárolnak - milyen orrspray-t választanak a betegek. Olyat-e, amelyik csak a tüneteket orvosolja, vagy pedig olyat, amelyik magát az allergiát is visszaszorítja?


Amennyiben magunk választunk – szerencsésebb esetben a gyógyszerésszel konzultálva -, feltétlenül tisztában kell lennünk azzal, hogy mi okozza orrdugulásunkat: megfázás vagy allergia? Az orrspray-k közül a hazai gyógyszertárakban leggyakrabban vásárolt ún. nyálkahártya-lohasztók ugyanis csak a megfázás okozta orrdugulást orvosolják megfelelően. Az igaz, hogy ennek az érösszehúzódást kiváltó készítménynek a hatására az allergiás beteg tünetei is perceken belül javulnak. A megduzzadt nyálkahártya vastagsága és vele az ott felgyülemlett váladék mennyisége az ő esetükben is csökken; a beteg máris kap levegőt és az orrát sem kell állandóan fújnia. Mégis, ezt az orrsprayt allergia kezelésére nem szabad használni! Magát az allergiás folyamatot ugyanis nem gátolja, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hat. Ezért a szénanátha egyéb tüneteit, a viszketést, tüsszögést és az orrfolyást sem enyhíti. Ráadásul a megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszú távú alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó orrfolyást idézhet elő.


Az igazi allergia elleni orrsprayk közül a több órás hatásmechanizmusú, szteroid tartalmú készítmények is csak a tüneteket nyomják el, az allergia kialakulásáért felelős receptorokra nem hatnak. A kromoglikát tartalmúak pedig, bár van gyulladáscsökkentő hatásuk, önmagukban nem alkalmasak az akut rhinitis tüneteinek gyógyítására.

A szénanátha kezelésének alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható antihisztamin tartalmú készítmények - tabletta és orrspray – jelentik. Ezek, a pollenek által kiváltott reakció gátlásával, a szénanátha minden tünetét megszüntetik: átjárhatóvá teszik az orrjáratokat, csökkentik a váladékképződést, a viszketést és a tüsszögést is. Az orrspraynek vannak bizonyos előnyei a tablettával szemben: a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan, akár 15 percen belül hat, és alkalmazása bármikor elkezdhető vagy felfüggeszthető (esős időszakban pl. nem kell használni, hiszen a pollenmennyiség lecsökken). További előnyei közé tartozik, hogy naponta 2x1 fújással elérhető a kellő hatás, és addig lehet használni, ameddig szükséges. Akár 6 hónapon át is fújható a nyálkahártya károsodásának veszélye nélkül - ellentétben a rövid használati idejű nyálkahártya-lohasztó szerekkel!

Legolvasottabb cikkeink