• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szeresd önmagadat jobban, mint felebarátodat!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Soha még ennyi díjat nem osztottak ki a Terézanyu pályázatok történetében.

„Csak a „halálom" után jöttem rá, hogy tulajdonképpen valaki más életét élem a sajátom helyett..." A citátum a „Szeresd önmagadat jobban, mint felebarátodat!" témában az 5. születésnapját ünneplő Terézanyu pályázatra beküldött egyik írásból származik. A többiből meg egyértelműen kiderül, hogy magyar nőket könnyen sírba viheti a megfelelési kényszerük, ha nem támogatjuk őket abban, hogy megtanulják elfogadni és megszeretni önmagukat.

Idén 320 nő osztotta meg személyes történetét a pályázaton. A tabudöntés soros állomásaként, az önelfogadás sokszor nehezen elsajátítható képességéről vagy ritkán megélt élményéről írtak. A téma is bizonyította, hogy igencsak aktuális a társadalmi diskurzus.
Szomorú tény, hogy a magyar társadalomban a férfiak rendkívül korán halnak. A nők pedig sokszor a modern kor hősi tetszhalottjai: valósnak hitt kötelességük teljesítése, leggyakrabban családi vagy párkapcsolati, illetve egyéb önmaguknak kirótt „szolgálatteljesítés" közben éri őket a mártírhalál. Az önelfogadás korántsem vele született, sokkal inkább újjászületett képesség lehet, aminek elsajátításában támogatni kell a nőket.

Soha még ennyi díjat a Terézanyu pályázatok történetében nem osztottak ki: idén 12 győztes hölgy között, csaknem 700 ezer forint értékű díj talált gazdára.

„A pályázatok arról is árulkodnak, hogy a sok teljesen különböző élethelyzetű nő sorsában sok a közös: számos esemény és sorsfordító változás, döntés erősítheti önbecsülésüket. Az írásokból az is jól kiolvasható, hogy a mókuskerék igenis megállítható. A betegség, a „kemo" nem csak ellenség, de figyelmeztető barát is lehet, viszont nem kell mindenkinek megkapnia ezt a kemény leckét! A kirakatéletek helyett a tökéletlen és egyben élhető boldogság is választható opció. Mindennek az a feltétele, hogy a nők megtanulják elfogadni és megszeretni magukat, mielőtt tényleg sírba viszi őket a megfelelési kényszerük." – mondta a díjátadó gálán Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu pályázatok megálmodója, majd hozzátette: „Sokat gondolkodtunk rajta, hogy mi illene igazán az 5. születésnapra, téma-felvetésnek, és idén megint nem nyúltunk mellé, ezért egy tucatnyi nőt díjaztunk! A mi missziónk most is kettős: egyrészt arra bátorítjuk a nőket – akár családban élnek, akár egyedülállóak, akár karriert építenek, akár otthon végeznek kemény munkát –, hogy szenteljenek magukra is időt és figyelmet, mert csak így lesznek képesek megadni azt a szeretteiknek is!

Az autonóm nő éppen attól lesz igazán erős és szerethető, hogy magát is tiszteli és szereti. A másik célunk pedig az, hogy megmondó emberek és jó tanácsok helyett, hétköznapi nők saját, fantasztikus történetein keresztül mutassuk be mindezt, nőknek-férfiaknak egyaránt, a társadalom legkülönbözőbb szereplőinek! Mi az egyéni felelősségvállalást ünnepeljük és a közös felelősségvállalást támogatjuk!"

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője kiemelte, hogy világcégük éppen ezt a társadalmi felelősségvállalást ismerte fel kötelességeként. A pályázati program támogatása számukra olyan nélkülözhetetlen csatornát nyitott a nők ezrei felé, amelyen keresztül ők is rengeteg megosztott tapasztalattal, élménnyel gazdagodnak. „Amikor a nők egészségét és boldogságát veszélyeztető, megbetegítő társadalmi elvárásokra és/vagy megfelelési kényszerekre magunk is felhívjuk a figyelmet, akkor tulajdonképpen méltóképpen folytatjuk hagyományainkat. A nők önrendelkezési jogáért kiemelten sokat tett, az idén 70 éve elhunyt alapítónk, Richter Gedeon örökségét gondozzuk."

Dobó Kata színésznő, Dr. Seres Andrea nyíregyházi szülész-nőgyógyász, D. Tóth Kriszta újságíró, író, az UNICEF új magyarországi nagykövete, Pásztor Anna énekesnő, az Anna and the Barbies zenekar népszerű frontasszonya, valamint a két házigazda, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője és Rácz Zsuzsa író méltatásai után, 12 pályázó vehette át a rangos elismerést.

A díjazott írások drámai erejét vagy éppen felszabadító humorát, Szamosi Zsófia színésznő és Lázár Kati Kossuth díjas színésznő felolvasásai tették még átélhetőbbé és élvezetesebbé.

„Halálom után 15 évvel" – kezdődik a fődíjas R. Kelényi Angelika története. Írása egy testileg, lelkileg, és anyagilag egyaránt megnyomorító kapcsolat szó szerint is életveszélyes történetét meséli el, az elfojtott fájdalmaktól, egy kórházi felismerésen át, a boldogító újrakezdéséig. Ahogy maga írja: „Megismertem az adni és kapni örömét, a szeretet valódi meghittségét, a nyugalmat és a túlzott kompromisszumoktól és elvárásoktól mentes kapcsolat szépségét." A második helyezést elért Balogh Éva lelkésznő vallomásában tiszteletreméltó bátorsággal ír arról, hogy miként indult el a szorongásaiból és bűntudatából kivezető ösvényen, vállalva azt a véleményét is, hogy az, amit évszázadok óta Anyaszentegyháznak neveznek, bizony néha „mostohaként bánik a lányaival". A harmadik díjjal két szerzőt is honoráltak, megosztva. Gáspár Adrienn egy fürdőszobai tükör előtt leltárt készítő, öniróniával is teli, önmagát 40 éves koráig csak „láthatatlannak" tituláló, autoimmun betegségben szenvedő nő történetét osztotta meg, míg Richter Anikó, alias Anima, egy társfüggéséből felébredő özvegyasszony fájdalmasan szép írásával érdemelte ki a díjat.

A Richter Gedeon Nyrt. különdíjasa Fejes Szonja lett, aki Boldogság című írásában azt meséli el megindítóan, hogyan hagyta rá édesapja, a halálos ágyán, élete legfontosabb üzenetét: „Nem önzés, ha nem mások álmainak beteljesítése a cél, hanem a sajátomé. Nem kell áldozatnak éreznem magam ez életemben. Ha foglalkozok a saját boldogságommal, az azoknak is jó, akiket szeretek…"

A Nők Lapja Psziché különdíját Fejes Ágnes kapta. Ő, a harmadik, nem tervezett gyerekét is vállaló anyaként őszintén ír arról, hogy a továbbtanulás néha nem csak a berozsdásodott agytekervények újraolajozására hasznos, de az önmagunkra fordított idő és figyelem ideális terepe is lehet. Olyannyira, hogy egy Isten háta mögötti kis faluban, akár még nőklub is nőhet belőle!
Az idén másodszor díjazott Csendtörők kategóriában a párkapcsolaton belüli testi (szexuális) erőszak egyik legsúlyosabb és legkevésbé megértett formája jelenik meg, Stoffer Abigél nyertes írásában.

Szintén másodszor adnak Örökifjú díjat is, olyan nők egyedülállóan gazdag élettörténetének megismertetésére, mint az idei egyik legidősebb és egyben legvagányabb pályázóé, a 70 éves Pásty Júliáé. A Törzspályázó kategória győztese Kollárik-Nemes Mónika lett, akinek az őt soha el nem fogadó édesapja iránti görcsös megfelelési kényszerét kellett örökre felszámolnia. Az idén először megszületett Hétköznapi Hősnők díja Legáth Tibornét illette meg, aki egy súlyos betegség igazi túlélőjeként küldte be írását.

A legfiatalabbak ismét megmutatták, nekik is megvan a saját történetük, a nekik szóló, idei kérdésre: „Miből tudom, hogy bejövök egy srácnak?" A Richter IntimZóna.hu különdíjat a határon túlról érkezett, 17 éves Marcutiu-Rácz Dóra vehette át, míg a Terézanyu Pályázat médipartnerének, a Csajok és Pasik, a legnagyobb magyar társkereső különdíját a 18 éves Törék Eszter érdemelte ki.

A díjazott pályaművek és további kiemelt írások a www.terezanyu.hu oldalon olvashatók.