• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szexuális zavara van? Cukorbeteg?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Magyarországon több, mint egymillió embert érintő cukorbetegség nem fáj, de szövődményei veszélyesek.

Ilyen a vakság, a lábamputáció, a szívinfarktus, az agyvérzés, a vesebetegség. De ilyen a merevedési zavar is. Ellenőriztesse vércukrát! - biztat az Egy csepp figyelem Alapítvány.

A világon több, mint százmillió, Magyarországon több, mint ötszázezer férfinak van merevedési problémája. Ez azt jelenti, hogy az ügyben partnereikkel együtt csaknem egymillió ember érintett. Egy 30 000 férfit érintő felmérés szerint a merevedési problémával küzdő vizsgált férfiak csaknem 15 százalékáról derült ki, hogy cukorbeteg, azaz náluk a probléma tünete volt a betegségnek!

Tíz férfi közül kilenc a csendes szenvedést választja, azaz nem beszél problémájáról nemhogy orvossal, de még a partnerével sem, mert „cikinek" érzi, vagy mert azt hiszi, csak átmeneti gondról van szó, ami magától megoldódik. Az esetek többségében azonban a helyzet egyre rosszabb lesz.

A megfelelő merevedés egyik feltétele az, hogy az erek egészségesek legyenek azért, hogy a vér normálisan tudjon bennük áramolni. Ha az erek nem képesek erre, akkor nincs megfelelő merevedés. Ennek oka egyebek között lehet az érkárosodást is okozó cukorbetegség is.

A merevedési zavar a diabétesz egyik jele lehet, de ez csak akkor derülhet ki, ha felfedezik a cukorbetegséget. Ezért is fontos, hogy akinek merevedési problémája van, minél korábban forduljon orvoshoz.

A merevedési probléma azonban nem csak jele, de szövődménye is lehet a diabétesznek. A cukorbetegség a leggyakoribb oka a merevedési zavarnak. A krónikus betegségek – mint magas vérnyomás, urológiai betegségek, illetve diabétesz - közül a diabétesz áll az első helyen a merevedési gonddal küzdőknél. A cukorbeteg férfiak 60 százalékának vannnak merevedési gondjai. A cukorbetegeknél is az a legfontosabb tehát, hogy egyrészt minél előbb felfedezzék a betegséget (akár egy patikai vércukorméréssel), másrészt, hogy megfelelően kezeljék, végül pedig ha mégis vannak jelek a szövődmény kialakulására, minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Ebben is próbál segíteni az Egy csepp figyelem Alapítvány, amelynek patikai programjában immár több, mint 500 gyógyszertárban mérheti meg bárki a saját vércukorszintjét jelképes összegért. Ahol a narancssárga felkiáltójelet látja, ott ellenőrizheti vércukrát, és felvilágosítást kaphat a cukorbetegségről, annak veszélyes szövődményeiről, amelyekről ezekben a hetekben felvilágosító kampányt folytat az alapítvány.