• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Színészekre csapott le a kommandó

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A betegek együttműködésének hiánya is felelőssé tehető a nagyszámú halálozásért.

Számos sikeres bevetés lezárásaként tegnap az Örkény Színház társulatánál járt a „Tiszta Szívvel Kommandó" szűrőcsapata. Az akár halálos kimenetelű szív- és érrendszeri események megelőzésének érdekében megmérték a színészek vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát, és összefoglalták az elmúlt hónapokban elvégzett több száz mérés tanulságait is.


Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság 2006 őszén indította el „Tiszta Szívvel" című programját. A program célja a beteg-együttműködés javítása, ezáltal a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése, vagyis a betegek túlélési esélyeinek javítása.


A különféle vizsgálatok egybehangzó eredményei és megfigyelései szerint ugyanis a kezelt betegek egynegyede három hónap után, fele fél év után, mások a koleszterinszint kitűzött célértékének elérése után egyszerűen abbahagyják a terápiát.


A klasszikus nagy orvosi vizsgálatokban tartós, kihagyás nélküli öt éves koleszterinszint-csökkentő kezelés mellett átlag 30 százalékkal lehetett csökkenteni a szív- és érrendszeri halálozást, és 20 százalékkal a bármely okból bekövetkező összhalálozást. Ezek az eredmények azonban a hétköznapi orvosi gyakorlatban nem érhetőek el, ennek egyik oka, hogy a betegek nem szedik tartósan az általában életre szóló koleszterinszint-csökkentő orvosságot, esetleg mellékhatások miatt hagyják abba, másrészt pedig nem érik el az ún. célértéket, ami nagykockázatú betegeknél koleszterin esetében 4,5 mmol/l.


Az országosan működő programban a „Tiszta Szívvel Kommandó" névre keresztelt szűrőcsapat tagjai szív- és érrendszeri szűrésekkel és helyszíni tanácsadással irányítják a figyelmet a magas koleszterinszint veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire.


Mácsai Pál főigazgató meghívására a „Kommandó" ezúttal az Örkény Színházban a „Vízkereszt vagy bánom is én vagy amit akartok vagy…" című darab próbája előtt mérte meg a színészek vérnyomását, koleszterinszintjét, haskörfogatát és testsúlyát.
A mérésen részt vettek a darab szereplői – pl.: Csuja Imre, Hámori Gabriella, Für Anikó, Pogány Judit, s az esemény házigazdája is.


Az eddigi tapasztalatokról elmondható: március és április hónapban a Tiszta Szívvel Kommandó egészségügyi szakszemélyzete 8 vidéki nagyváros bevásárlóközpontjában végzett ingyenes mérést, csaknem nyolcszázan vetették alá magukat a pár perces vizsgálatoknak.


A szűrésen résztvevő érdeklődők 63 százaléka volt nő, a jelentkezők pedig fiatalabbak voltak, mint az egyéb, országos vizsgálatok szereplői, 58,3%-uk volt 50 évesnél és egynegyede 35 évesnél is fiatalabb.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a koleszterin-, lipid-, haskörfogat eltérések már a fiatalok körében is jelentős mértékűek. A koleszterin méréseknek csupán egynegyedük (24,8%) adott megnyugtató eredményt, és szintén csak az egyének 24,5 százalékában találtak optimális (120/80 Hgmm-es) vérnyomás értéket, valamint csak a hölgyek 28 százalékában találtunk normál (<80cm) haskörfogat méretet.


A program nem áll meg, a lakossági szűrések után a két orvostársaság pályázatot hirdetett beteg- és civil szervezetek számára: felvilágosító előadásokat és ingyenes szűréseket kínáltak a nyerteseknek. A beérkezett pályázatokat elbírálták, az elmúlt hétvégén Törökszentmiklóson és Egerben tartottak rendezvényeket.


A további felvilágosító napok tervezett helyszínei és időpontjai:
Pannonhalma június 5.
Ajka június 6.
Nyírtelek június 8.
Sarkad június 16.
Jászárokszállás június 23.
Szolnok június 25.
Füzérkomlós június 26.
Kecskemét június 30.

Legolvasottabb cikkeink