• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívbarát a munkahelyük

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Adott esetben még egy börtön is lehet barátságos hely, ha az ott dolgozók képesek stresszmentesen eltölteni napjaikat.

A Flora és az Országos Egészségfejlesztési Intézet Szívbarát Munkahely 2008. pályázatának győztesei érdekes módon nagyon különböző társadalmi környezetből kerültek ki. Egy dologban azonban valamennyien hasonlítanak egymásra: munkatársaik szívesen járnak dolgozni, legyen az egy alapítvány, egy multi vagy egy kisvállalkozás.

Hogy miért jó a szívbarát munkahely cím tulajdonosának lenni? Többek között azért, mert a cím ma már komoly presztizsértékkel bír, és még azt is jelenti, hogy a szívbarát munkahely kitüntetés tulajdonosai – a munkaadók és a munkavállalók közösen - figyelnek szívük egészségére.

A Szívbarát Munkahely pályázat idei nyertesei a jó közérzetet biztosító tárgyi környezet megteremtése mellett hangsúlyt helyeznek a munkavállalók egészséges életmódjának kialakítására, példát mutatva mások számára is. Ezek a cégek ugyanis megmutatják, hogy a kiegyensúlyozott étkezés, a mindennapos testmozgás megvalósítása, valamint a stressz-kezelése nemcsak az anyagiakon múlik.

Az egészség befektetés

A nagyvállalati kategória első helyezettje, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. szerint az egészség befektetés, hiszen minden cég legfontosabb értéke a munkavállaló. „Úgy gondoljuk, a munkahely az egyik leghatékonyabb eszköz az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás átadására, sőt a rendszeres testmozgásra is – mondja Pogány Éda vállalati kapcsolatok igazgató. – Ezért 2006-ban kidolgoztuk dolgozói egészségmegőrző programunkat, a Munkahelyi Testébresztőt, melynek célja a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, továbbá a munka és a magánélet harmóniájának elérése. Cégünk a munkavállalók egészségügyi állapotának felmérése után elkészítette egészségtervét, ami alapján bevezettük az irodai masszázst, és Egészségkuckót nyitottunk a vállalat központjában. Ezen felül egészségfejlesztő hétvégéket, életmódtáborokat szervezünk, dolgozóink pedig ingyenesen vehetnek részt a vállalat által támogatott, évi több mint 30 szabadidősport rendezvényen. Szakemberek segítségével kidolgoztunk egy minden izomcsoportot átmozgató és valamennyi munkahelyen gyakorolható frissítő, edzésprogramot is, amelyet mind az 1400 dolgozónkhoz eljuttatunk. A most elnyert Szívbarát Munkahely cím is megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, ezért új elemekkel bővítve folytatjuk Munkahelyi Testébresztő programunkat."

Saját masszőr, csocsóasztal, víztisztító berendezés

A Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. a középvállalatok kategóriájának első helyezettjeként évek óta kiemelten fontos szerepet vállal munkatársaik aktív, egészségmegőrző programjaiban. Nem ritka, hogy közös sportrendezvényeken, futóversenyeken, kosárlabda bajnokságokon indulnak, de jártak már együtt agyaggalamb-lövészeten és vadászaton is. „A közös sportolás mellett cégünkhöz hetente két alkalommal masszőr jár, s hatékony stresszoldó eszközként egy csocsóasztalt is felállítottunk - meséli Essősy Zsombor vezérigazgató. - Természetesen uszodabérlettel, konditerem- és jóga bérlettel is támogatjuk munkatársainkat, emellett a naponta friss gyümölcsöt és túró rúdit is biztosítunk számukra, a néhány hónapja üzemelő víztisztító berendezés jóvoltából pedig jó minőségű szénsavmentes víz is rendelkezésükre áll. A Szívbarát Munkahely pályázat nyereményéből, az öt darab kerékpárból kettőt céges kerékpárként fogunk munkára, már most többen kerekeznek nálunk, a másik három darabot, pedig olyan gyermekvédelemmel foglalkozó alapítványhoz juttatjuk el, ahol a gyerekek nagy hasznát veszik a kétkerekű sporteszköznek."

Alapfeltétel a jó hangulat

Kemenessömjén egy apró Vas megyei falu, ahol a lakosok jól ismerik egymást. Jól ismerik többek között Sebestyén Balázs jegyzőt is, aki a Polgármesteri Hivatal alkalmazottjaként negyedmagával a Szívbarát Munkahely kisvállalati kategóriájában első helyezést ért el.

„Miután igen kis létszámú közösségben dolgozunk, nálunk tényleg családias a hangulat – meséli a jegyző. – Éppen ezért nagyon fontos számunkra, hogy valóban közösséget alkossunk, hiszen hosszú éveken keresztül szeretnénk itt dolgozni, ebben a csapatban. Mi nemcsak a munkahelyünkön vagyunk együtt, de gyakran szervezünk közös kirándulásokat, főzéseket is – mindannyiunk örömére. Már tavaly is indultunk a Szívbarát Munkahely pályázaton, akkor oklevelet kaptunk, ezen felbuzdulva idén is pályáztunk. Nagyon figyelünk arra, hogy az asztalok, a székek közül jó minőségűeket válasszunk, gerinckímélő, állítható magasságú és támlájú székeket, szemkímélő számítógépes monitorokat szereztünk be. Az asztalokat természetes fény közelébe helyeztük. Kerékpár-tárolónk is van, amelyet nemcsak a hivatal munkatársai, de az itt élők is használhatnak. Gyakran szervezünk sporteseményt, melyen a falu is részt vesz, uszodabérlettel is rendelkezünk, az egészséges táplálkozásra is figyelünk, megreformáltuk az ebédet, ma már a mi javaslatainkat figyelembe véve főznek, és gyakran veszünk részt orvosi tanácsadáson is. Nincs különösebb titka a Szívbarát Munkahely cím elnyerésének. Figyelünk magunkra, egymásra, az itt élőkre. Nálunk alapfeltétel a jó hangulat, így aztán senki nem vágyódik el innen."

Hasonlóképp vélekednek a jászberényi „Maci" Alapítványi Óvoda, Fejlesztő Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai is, a középvállalati kategória 3. helyezettjei.

„Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy az egészséges életmód kialakításának elemeit a munkahelyünkön is megvalósíthassuk – mondja Koczka Szilvia minőségbiztosítási vezető. – Programunk részeként munkatársaink uszodabérlettel, jazz-balett bérlettel rendelkeznek, valamennyi szobánkban aromaterápiás lámpák és légtisztítók vannak, amelyek természetesen a gyerekek igényeit is szolgálják. Minden évben üzemorvosi vizsgálaton esünk át, és felfrissítjük elsősegélynyújtó ismereteinket egy tanfolyamon. De vannak kikölcsönözhető orvosi műszereink is. Egy pszichológus segítségével stresszkezelési tréningeket tartunk, közös 2-3 napos kirándulásokon veszünk részt, hogy feltöltődjünk, új erőre kapjunk. A Szívbarát Munkahely cím valójában nem anyagi haszonnal jár, a kedves, aranyos díjak szobanövényeknek, közös teázáshoz való készleteknek nagyon örültünk, de leginkább annak, hogy a díj jelzésértékkel bír a szülők felé: nálunk valamennyi gyerek és az itt dolgozó is biztonságban, otthonosan érezheti magát."

Izzadj, triatlonozz, pattanj biciklire!

Az idei különdíjazottak közül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kreatív ötletért részesült a Szívbarát Munkahely pályázat elismerésében. Horváth Ákos személyügyi és szervezési osztályvezető a sport fontosságát említi, mint kulcsfontosságú tényezőt. „Intézményünkben, annak jellegénél fogva a stressz kezelése, levezetése mindennapos feladat valamennyi munkatársunk számára. Őszintén örültünk a különdíjnak, hiszen nyereményünkből most valóra válhat két álmunk: egy szauna felállítása, ahol bárki kiizzadhatja magából a napi stresszt, emellett pedig szerveződő triatlon csapatunkat is felszerelhetjük jó minőségű kerékpárokkal. A kollégák közül elég sokan úsznak, bicikliznek, futnak, ezért gondoltunk arra, hogy megszervezzük az első triatlon versenyt, egyelőre intézményen belül, később, pedig szeretnénk ezt hagyománnyá tenni, s elérni, hogy csatlakozzanak a versenybe a társintézetek később, pedig az országos bv intézetek is."

A Menhely Alapítvány már tavaly is a Szívbarát Munkahely díjazottjai között szerepelt, idén félmillió forintos különdíjban részesültek kerékpáros ötletükért.

„Emlékszem, milyen furcsán néztek rám, amikor néhány évvel ezelőtt biciklivel állítottam be a VII. kerületi munkahelyemre Kistarcsáról – meséli Tóth Zelma, az alapítvány munkatársa. – Aztán szép lassan sokakat sikerült megfertőznöm, ma már a munkatársak 70 százaléka használja munkábajárásra, közlekedésre saját kerékpárját. Ennek persze alapja, hogy van egy biciklitárolónk, és bringáinkat kedvezménnyel szereli egy kerékpárjavító cég. Most egy nagy, közös bringatúra megszervezésén fáradozunk, ahová velünk tart egy kerékpáros futárszolgálat munkatársa is, ő tanítja meg azokat a legfontosabb szerelési technikákat, amelyeket jó, ha mindannyian tudunk. Amikor kiderült, hogy nyertünk, egy kedves kolleganőnk felkiáltott, jaj, de jó, mostmár én is megtanulok veletek bringázni."

Az idei Szívbarát Munkahely pályázat tehát lezárult, a nyertesek már át is vették díjaikat. A pályázat kiírói a hagyományoknak megfelelően jövőre is lehetőséget adnak minden olyan munkahelynek, amely társadalmi felelősséget vállal munkatársai egészségéért, és ezt a nagy nyilvánosság számára is bemutatva, követendő példát mutat minden hazai cégnek.