• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szívbarát Munkahely: pályázzon május végéig!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Mindazon cégeket érdemes nevezni, amelyek tesznek kollégáik egészségéért.

A gazdasági válság nyertesei azok a vállalatok lesznek, amelyek meg tudják őrizni csapatukat, akik oda tudnak figyelni munkatársaikra. A jelenlegi, problémákkal terhes időszakban még inkább felértékelődik a kollégák megőrzése, és ezáltal a teljesítmény növelése. A pozitív példákat keresi továbbra is a Szívbarát Munkahely pályázat, amelynek nevezési ideje hamarosan, május 31-én lejár. Mindazon cégeket érdemes nevezni, amelyek tesznek kollégáik egészségéért, a munkahelyi stressz csökkentéséért, támogatják a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást.

A pályázat kezdeményezése nem egyedülálló, hiszen az Európai Unió munkahelyi körülményekkel foglalkozó ügynöksége, az OSHA is számos aktivitást indított a cél érdekében. A munkahelyi stressz évről-évre komolyabb problémát jelent Európában. Az Európai Unió és a WHO is kiemelten foglalkozik ezzel a problémával, és több javaslattal is előálltak a stressz csökkentésére. Az Európai Munkavédelmi Ügynökséget (OSHA) az Európai Unió alapította acélból, hogy elősegítse a munkavédelem terén jelentkező információs igény kielégítését. Az OSHA szerint a munkahelyi stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi és biztonsági kihívást Európában. Csaknem minden negyedik munkavállalót érint, és a vizsgálatok szerint az elveszített munkanapok 50–60%-a a stressznek tudható be. Ez hatalmas költséget jelent mind az emberi kimerültség, mind pedig a csökkent gazdasági teljesítmény tekintetében. Ugyanakkor az ügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy a stressz a második leggyakoribb munkahelyi egészségügyi panasz, amely az EU-27 országait tekintve a munkavállalók 22%-át érinti. 2002-ben az EU-15 országaiban a munkahelyi stressznek betudható éves gazdasági költség a becslések szerint 20 milliárd eurót tett ki.

Most, amikor sorozatos járványok, gazdasági visszaesés befolyásolja az országok és emberek hangulatát, még inkább előtérbe kerül a stresszkezelés. A munkával kapcsolatos feszültség kezelése, a pozitív munkahelyi környezet megteremtése nemcsak a munkavállalók, de a munkaadók érdeke is egyben. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Flora azzal a céllal indította útjára a Szívbarát Munkahely pályázatot, hogy előtérbe helyezze azokat a vállalatokat, cégeket, akik sokat tesznek munkavállalóik szívegészségéért. Ez sokszor apró lépések sorozata, amelyek csökkentik a munkahelyi stresszt, támogatják a kiegyensúlyozott étkezést vagy akár a rendszeres testmozgást. Az olyan kis változtatások, mint a munkahelyi környezet színessé tétele, ingyen víz a dolgozóknak vagy időnként egy céges családi nap szervezése, mind sokat számítanak, és nem igényelnek feltétlenül óriási anyagi ráfordítást.

Az elmúlt két évben több száz vállalat indult a Szívbarát Munkahely pályázaton, amelyre már idén is elkezdtek beérkezni a nevezések. A versenybe még bárki nevezheti a saját munkahelyét egészen május 31-ig. A pályázatot három kategóriában hirdették meg: kis-, közép és nagyvállalatok számára, hiszen a stresszes helyzetek és a szívbarát lépések köre is igen eltérő lehet egy kis, néhány fős munkahely, és egy több ezer főt foglalkoztató cég esetében. Idén a korábbi évekhez hasonlóan ismét lesz különdíj, amellyel a legaktívabb munkahelyeket díjazzák. Az idei különdíj a vállalati társadalmi szerepvállalást, a jótékonyságot állítja középpontba. Nevezni nem csak a legjobbaknak járó értékes nyeremények, hanem a megtisztelő cím miatt is érdemes. Emellett minden pályázó garantáltan ajándékba kapja A boldogság nyomában című filmet DVD-n. A Szívbarát Munkahely pályázat részletes kiírását bárki elolvashatja és letöltheti a www.szivbaratmunkahely.hu weboldalról.

Legolvasottabb cikkeink