• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szövetség a fogszuvasodás mentes jövőért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A fogászati szakma képviselői új programot indítottak a Közép-Kelet Európai régióban.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által 32 európai országban szervezett felmérése szerint Magyarország a 19-ik, igen rossz helyen áll a fogszuvasodás elterjedésének tekintében. A WHO 2001-es adatai szerint Magyarországon a tizenkét éves korosztálynak átlagban három-négy szuvas foga van, míg például Svédországban ez az adat kevesebb egynél. A 35-49 év közötti magyar lakosok fogának több mint a fele szuvas, tömött vagy hiányzik. Megdöbbentő, hogy a hazai 65 év feletti lakosságnak több mint a negyede fogatlan, amíg például a skandináv államokban alig találni fogatlan embert.

A fogszuvasodás továbbra is az egyik legjelentősebb közegészségügyi probléma Magyarországon, hiszen a lakosság több mint egy harmada csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már problémája van. 40%-uk rendszertelenül jár, és többen látogják meg a fogorvost foghúzás miatt, mint ellenőzés végett.

2014.június 25-én Varsóban a szakma lengyel,cseh, szlovák, román, litván, lett, észt és magyar képviselői elfogadták és aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben nemzetközi együttműködésen alapuló cselekvésre hívják fel az egyes országok vezetőit, társadalmi és civil szervezeteit, egészségügyi és fogászati szakembereit, közérdekű és oktatási intézmények dolgozóit. A nyolc Közép-Kelet Európai országban, köztük Magyarországon is felvilágosító kampányt indít annak érdekében, hogy a nem szakemberek számára is érthetővé tegye a fogszuvasodás okait, a megelőzés lehetőségeit. A Szövetség minden erőfeszítést megtesz azért, hogy elindítson egy globális társadalmi mozgalmat, Állítsd Meg Most a Fogszuvasodást – egy Fogszuvasodás-mentes Jövőért" elnevezéssel - tudatta a kezdeményezés közleményben.

„Egy jól szervezett, átfogó, nemzeti fogászati prevenciós program kivitelezésének jelenleg Magyarországon nem adottak sem humán sem financiális lehetőségei – mondta Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. "Ez azt jelenti, hogy az országban az emberek 96%–100%-a szenved a fogszuvasodás problémájától, és bár tisztában vagyunk a betegség megállításának módszerével, mégsem csökken ennek a mértéke, vagy az ismeret hiánya, vagy az anyagi nehézségek miatt. A fogszuvasodás sokkal nagyobb, szélesebb körű figyelmet érdemel, hogy mindenkiben, s minden szinten tudatosuljon a megelőzés és a korai kezelés fontossága. Ez ma a legfőbb célunk."

A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség a világon, amely a populáció közel 80%-át, ötmilliárd embert érint. A fogszuvasodás olyan krónikus betegség, amelyet a savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják. A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsíthatja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

Európa egyes országaiban az elmúlt 30 évben jelentős javulás tapasztalható a fogszuvasodás megelőzésében és kezelésében, de ennek ellenére továbbra is komoly problémával állunk szemben, amely nem csupán egészségügyi, hanem társadalmi és gazdasági következményekkel is járhat. A fogak rossz állapota, valamint a fogszuvasodás hatással lehet az egyén általános állapotára, közérzetére, önbecsülésére, de a foglalkoztathatóságára és a társadalmi elismertségére. Tudott, hogy sokkal nehezebb és sokkal költségesebb a betegséget kezelni, mint azt megelőzni. A fogszuvasodás korai szakaszában, az induló fázisban a fogszuvasodás megállítható vagy akár visszafordítható, ha a kiváltó tényező hatása csökken vagy megszűnik. A betegségről bővebben itt olvashat