• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szűrőbuszokkal megy házhoz az alapellátási intézet

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az Országos Alapellátási Intézet "Az egészség házhoz megy" című szűrőprogramjával 40 településre látogat el.

Az Országos Alapellátási Intézet már 2006. januárja óta működteti praxisprogramját, melynek keretében tartósan betöltetlen háziorvosi körzettel rendelkező önkormányzatoknak nyújt segítséget helyettesítő háziorvos biztosításával. A szűrővizsgálatokat végző mobil szűrőegység azokba a körzetekbe látogat el, amelyekben a helyettesítő orvos az OALI alkalmazottja.

Egy átlagos praxis lakosságának átszűrése mintegy két évet vesz igénybe. A tartósan betöltetlen praxisokhoz tartozó páciensek ugyanakkor nagy valószínűséggel az átlagosnál régebben vettek részt szűrővizsgálaton, ezért minél gyorsabb vizsgálatuk érdekében az intézet "Az egészség házhoz megy" című programsorozattal siet helyettesítő háziorvosai segítségére. A programsorozatot az egészségügyi miniszter nyitotta meg Annavölgyben, s Székely Tamás volt az első, aki részt vett a szűrésen, ezzel is kiemelve a szűrővizsgálatok szerepének fontosságát.

A szűrés illeszkedik a népegészségügyi helyzetből adódó igényekhez, így magában foglalja a szív-érrendszeri rizikó meghatározást (testtömegindex, vérnyomásmérés, vércukorvizsgálat, koleszterinszint mérés), dohányzók körében légzésfunkciós vizsgálatot, a szénhidrát-anyagcsere zavarok korai megállapítását (Findrisk kérdőív segítségével), rosszindulatú daganatok szűrésével kapcsolatos tanácsadást (székletvér vizsgálat szárazdiagnosztikai eszköz használatának bemutatása). A mobil szűrőegység előreláthatólag mintegy 40 helyszínre jut el. A lakosság mobilizálásában részt vesz a helyi önkormányzat és az OALI alkalmazásában dolgozó háziorvos.

Az érintett körzetekben természetesen a szűrőkamion távozása után is folytatják az orvosok a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kiszűrésére szolgáló programot, amelyhez szintén az Országos Alapellátó Intézet biztosítja a szükséges eszközöket.
A programsorozattal közel 3500 lakos szűrésére nyílik lehetőség; melynek direkt eredményeként pedig, a még nem ismert morbiditás felderítése, valamint a meglévő betegségek gondozási állapotának felmérése várható. Járulékos eredmény a lakosság egészségmegőrzésre és betegségmenedzsmentre vonatkozó ismereteinek bővülése.