• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tabu a nőgyógyásznál: bajok a szexuális késztetéssel

Egészségmagazin Forrás: Oxygen Medical - Weborvos

Igen sokszor „csak" biológiai oka van a vaginális lubricatio hiányának.

Bizonyos felmérések szerint a nőknek meglepően nagy hányada, 10-50 százaléka küzd életének egyes szakaszaiban szexuális készenléti zavarokkal, melyeknek egyik legkomolyabb tünete a vaginális lubricatio, vagyis a nedvesedés teljes vagy részleges hiánya. Természetes, hogy ez a probléma szinte minden érintettnek jelentős szenvedést és kapcsolati nehézséget okoz. Ráadásul igen kellemetlen erről beszélni és sokan nem szeretnének felkeresni szexológust sem. Ilyenkor érdemes bizalommal fordulni a nőgyógyászhoz, aki természetesen elsősorban a biológiai tényezőket igyekszik feltárni, de sok hölgy a rendelésen annyira megnyílik, hogy akár pszichés, párkapcsolati zavarokra is fény derülhet - mondja Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, aki szerint a megoldás felé vezető első lépés az okok feltárása.

Természetesen a probléma mögött meghúzódó lelki okok is igen sokszínűek lehetnek, a szorongástól, a stresszen, a depresszión át akár az intimitási problémákig, a bűntudatig, vagy a gyermekkori zaklatásig. Az is gyakran előfordul, hogy a gyermek (ek) születése után az apa elveszti a szexuális érdeklődését, emiatt pedig a nő is kételkedni kezd saját nőiségében. Ugyanígy a női szerepben való elbizonytalanodás jelentkezhet nagyobb testsúlyváltozások és a változó kor környékén is. Az okok feltérképezése azonban sokszor ennél jóval bonyolultabb és pszichológus, akár pszichiáter bevonását igényli, de ebben az esetben jó tudni, hogy a felkészült nőgyógyász akár megfelelő szakemberhez is irányíthatja a pácienst. Ugyanakkor dr. Demjén László szerint igen sokszor „csak" biológiai oka van a vaginális labricatio hiányának.

- Elsősorban rákérdezünk, van-e a páciensnek ismert hormonális problémája, szervi rendellenessége, cukorbetegsége, érszűkülete, szívbetegsége. Ha ilyen nem ismeretes, akkor az egyes kapcsolódó tünetek kikérdezésekor mégis felmerülhet további szakrendelések felkeresése. Meg kell győződnünk róla, szed-e olyan gyógyszert, amelynek ilyen mellékhatása lehet, fogyaszt-e esetleg alkoholt, kábítószert a páciens, hiszen ezek mind negatívan befolyásolhatják a szexuális késztetést.

A menopauza számos kellemetlen tünettel járhat (bár nem feltétlenül kell járnia), többek közt a hüvelyi szárazsággal is. Dr. Demjén szerint a vaginális diszkomforton és szárazságon segíthetnek a vény nélkül kapható síkosítók, sőt, a tüneteket csökkentheti a nem lankadó szexuális aktivitás. Ugyanakkor, ha más problémák is jelentkeznek, érdemes elgondolkozni a hormonpótlás lehetőségein is, amelynek a célja a még hatásos, de lehető legkisebb adag eltalálása. Akármilyen módon is sikerül orvosolni a vaginális lubricatio hiányát, a nedvesedés visszatértével a nők visszanyerhetik korábbi életminőségüket, és újra megélhetik teljes nőiségüket.

Legolvasottabb cikkeink