• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tabuk nélkül a méhnyakrákról és a megelőzésről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Magyarországon mintegy 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz életet követel minden évben.

A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, és még mindig rengeteg nő életét követeli annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. 2018. január 27. és február 3. között ez a betegség kerül reflektorfénybe a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzés hetén. A kezdeményezés hazai rendezvénysorozatának főszervezője a Mályvavirág Alapítvány, “GyöngyöM" kampányának üzenete: legnagyobb részt rajtunk múlik, hogy a betegséget elkerüljük!

Az emlőrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb női daganattípus. Rengeteg magyar édesanyát, feleséget és leánygyermeket érint Magyarországon is: mintegy 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz életet követel itthon minden évben. Különösen fájó ez a veszteség annak tudatában, hogy a méhnyakrák okozta halálesetek ma már közel 100%-ban megelőzhetőek lennének.
A daganat kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. Sajnos a vírus nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, hogyha azonban hosszú hónapokig, vagy akár évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki.

Az éves szűrés és a védőoltás együttesen szinte biztos védelmet jelent

Szerencsére nem vagyunk fegyvertelenek a betegséggel szemben, sőt: a méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori rákos megbetegedés, amit ma már közel 100 százalékban meg tudunk előzni, a rendszeres szűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet. Rajtunk múlik azonban, hogy élünk-e a lehetőséggel. Erre különösen azért fontos felhívni a figyelmet, mert a statisztikai adatok sajnos továbbra is elkeserítőek. A lakosság szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

A méhnyakrákot korai stádiumban igen nehéz észrevenni, mert nem jár különösebb tünetekkel, csak akkor, ha a daganat már továbbterjedt. A rendszeres méhnyakszűrésnek éppen ezért hatalmas szerepe van, hiszen minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A szűrés a rákmegelőző állapotot is nagy arányban kimutatja, így kezeléssel elkerülhető a méhnyakrák kialakulása. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami azt akadályozza meg, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki. Ma már nemcsak tinilányoknak, hanem felnőtt érett nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzés. A HPV elleni oltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert ugyan ritkábban, de náluk is okozhat betegséget a HPV.

A szűrésen és a védőoltáson kívül számos további lehetőség segítheti a megelőzést (HPV teszt, otthon végezhető teszt, biomarker vizsgálat) és a gyógyulást (biológiai terápia előrehaladott stádiumban). Szűrést ma már a nőgyógyászok mellett védőnők is végeznek.

A betegség veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét 2018. január 27. - február 3. között. A programsorozatnak idén is - immár ötödik alkalommal – hazai főszervezője a Mályvavirág Alapítvány, amely fővárosi és országos programokkal világít rá a megelőzéssel és betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Az alapítvány “GyöngyöM" kampánya két fő üzenetet közvetít:
• A méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori rákos megbetegedés, amit ma már közel 100%-ban meg tudunk előzni, és a megelőzés ma már legnagyobb részt rajtunk múlik.
• A prevenció két erős lábon áll: a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.


Beszélő Bugyik Bisztró és gyöngyfüzér köti össze a betegség ellen küzdőket

Január 28-tól február 2-ig a Beszélő Bugyik Bisztró üzeneteit tekinthetik meg az Allee Bevásárlóközpontban Budapesten. 

A programhoz kapcsolódó településeken a preventív előadások mellett a HPV elleni védelem szimbólumává vált mályvaszínű gyöngyökből karkötőket, láncokat fűznek. Ezeket idén is a települések kórházainak nőgyógyászati osztályaira juttatják el, a méhnyakrák műtétre váró vagy ez után gyógyuló érintetteknek, azzal az üzenettel: Nincsenek egyedül, az adott település kiáll értük! Ezzel jelképesen „összeláncolják" az ország minden pontját a méhnyakrák jegyében. A kezdeményezéshez több mint 80 magyar település csatlakozott, a gyöngyfűzés ezeken a helyszíneken is kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy fesztelenül, tabuk nélkül beszélgessenek a szűrésről és az oltásról.

„A hitekkel, tévhitekkel a méhnyakrák és petefészekrák kapcsán sokat foglalkozik az Alapítvány. Mi, Mályvavirágok, szeretnénk az ezekhez kapcsolódó üzeneteket egy olyan újfajta “köntösbe" bújtatni, amely figyelemfelkeltő, feltűnő és amely köthető mind a betegséghez, mind pedig a női énhez. A méhnyakrák tekintetében ez pedig nem más, mint a BUGYI. És mindez miért egy bisztróban? Mert a mai kor divatos és nagyon karakteres közösségi tere a bisztró, amelynek hangulata megadja a kötetlen beszélgetés lehetőségét, a tabuk feloldását, a bugyikkal belelopva a téma intimitását. A méhnyakrák előfordulási- és a halálozási adatok Magyarországon stagnálnak. Még mindig nem elég hangos ez a téma. Amellett, hogy figyelemfelkeltő kampányokkal, programokkal dolgozunk elengedhetetlen a szakmai területekkel való összefogás. Idén bekapcsoltuk a programunkba azon társszervezeteket is, akik szintén női egészséggel foglalkoznak, mert nagyon fontosnak tartjuk az együttműködést. Együtt kell menetelnünk, hogy eredményeket érjünk el! Mindezek mellett az Európai kapcsolataink erősítése, más országok gyakorlatának megismerése is folyamatos." – emelte ki Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A programokról további információ a facebook.com/malyvavirag és a malyvavirag.hu oldalakon olvashatóak!

Legolvasottabb cikkeink