• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tabuk nélkül beszéltek a mellrákról

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Innovatív terápiával és minőségi onkológiai ellátással soha nem látott túlélés érhető el a betegség kezelésében.

A Mellrákinfó Egyesület a rákellenes világnap alkalmából a mai napon rendezte második országos találkozóját. A rendezvényen olyan értintettek vettek részt és osztották meg tapasztalataikat, akik már szembesültek korábban a betegséggel. Az eseményen a szakorvosok egyértelművé tették, hogy a legfontosabb cél, hogy mindenki számára legyenek elérhetőek az innovatív terápiák és a minőségi onkológiai ellátás, melynek köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetők már el az emlőrák kezelésében - tájékoztatott az egyesület.

A mellrák a nőknél leggyakrabban előforduló betegség, évente 7000 új beteget diagnosztizálnak. Bár elvileg idős korban nagyobb a valószínűsége, egyre több fiatal betegszik meg (30 év alatti nők!), ezért fontos, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei naprakész információkkal rendelkezzenek erről a betegségről és már tinédzser kortól próbáljunk egészségtudatosabban élni.

A Mellrákinfó Egyesület fő célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, különös tekintettel a fiatalabb korosztályra, hiszen az időben felismert mellrák 95 százalékban gyógyítható. A figyelemfelhívás mellett kiemelt feladatnak tekinti az egyesület, hogy lelkileg segítse, és létfontosságú információkkal támogassa a betegeket a gyógyulási folyamatban, ami legalább olyan fontos, mint a fizikai gyógyulás.

A neves orvosok előadásai mellett Katus Attilától és Almási Kittitől kaptak hasznos tanácsokat azok a részvevők, akik már túlvannak a kezeléseken, évek óta tünetmentesek, és számukra az életmódváltás az egyik legfontosabb feladat.

Halom Bori, a Mellrákinfó Egyesület alapítója az eseményen elmondta: „...még mindig sok tévhit van az emberek fejében a betegségről, sokan tájékozatlanok a korai felismerés fontosságáról, a kezelésről és a gyógyulás utáni életről. Nem szabad tabuként kezelni a mellrákot, az nem segíti a sikeres gyógyulást. Ha valaki megkapja a diagnózist, nem tudja, mit tegyen, támaszra van szüksége. A mellrák után is van élet, méghozzá minőségi, jobb élet...".

Az országos találkozón ennek jegyében érintettek mutatták be, motiváló személyes példáikon keresztül a betegséggel való sikeres küzdelmet, amivel folyamatosan erőt adnak sorstársaiknak.

Emellett szó volt még gyógyultaknak kifejlesztett speciális tornáról (Pink Ribbon), terápiás hennafestésről a betegség alatt, helyreállító műtétről, kozmetikai mellbimbó tetoválásról, speciális fehérneműkről, egészséges táplálkozásról. Bemutatkozott a Mellrákinfó Egyesület csapata, beszéltek az elmúlt év eredményeiről, és bemutatták az Egyesület új arculatát, melyet az IJ Communication reklámügynökség készített társadalmi felajánlásként.

(A képen: Katus Attila, valamint Halom Bori és Perger Petra érintett beteg felveszi a kesztyűt a mellrák elleni küzdelemben.)