• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Táplálékkiegészítők: ajánlják, szedik, pedig tudják, hiba

Egészségmagazin Forrás: MTI

Az orvosok, s a nővérek több mint a fele rendszeresen fogyaszt táplálékkiegészítőt.

Az egészségügyi ellátásban dolgozók maguk is gyakran vásárolnak táplálékkiegészítő készítményeket vagy multivitaminokat, melyeknek hatásosságát nem bizonyították, használatuk veszélyeire viszont rendszeresen érkeznek bejelentések. Az elgondolkoztató vizsgálat eredményeit a Nutrition Journal közölte.

Anette Dickinson és munkacsoportja 900 amerikai orvost és 277 ápolónőt kérdezett meg arról, milyen ismereteik vannak a táplálékkiegészítőkkel, multivitaminokkal kapcsolatban, melyek különleges hatékonyságát, rendszeres szedésének előnyeit reklámok és színes magazinok bizonygatják.

A megkérdezett orvosok 83 százaléka férfi volt, és egyenlő arányban fordultak elő általános orvosok és különféle szakorvosok. Egyetlen szakterületet nem képviselt senki: a gyerekgyógyászok kimaradtak a fölmérésből.

Mint kiderült, mind az orvosoknak, mind a nővéreknek több mint a fele rendszeresen fogyasztott valamilyen formában táplálékkiegészítő készítményeket. Ennek okaként legtöbben az egészség megőrzését említették és azt, hogy az általuk elérhető információk szerint ezek a szerek segítik fizikai és lelki formában maradásukat.

Az orvosok 24 százaléka, a nővérek 27 százaléka csak multivitaminokat szedett. Minden harmadik-negyedik doktor és ápoló valamilyen speciális vitamint és táplálékkiegészítő anyagot vásárolt, mert azt szívvédőnek tartotta, illetve úgy tudta, hogy az a kezelés épen tartja az ízületeit, valamint általános egészségét.

Néhányan a többnyire ígéretes nevű készítmények szellemi egészségmegőrző tulajdonságaiban hisznek. Sokan ezzel indokolták a zöld tea és származékai, a halolaj, glukozamin, a lenmag, a kondroitin és az echinacea fogyasztását.

A fölmérés során ismét kiderült, hogy az egészségügyben dolgozók igényelnék a gyógyhatású szerekre vonatkozó, eddiginél sokkalta részletesebb, objektívebb tájékoztatást, oktatást. Az orvosok 75 százaléka, az ápolók 79 százaléka úgy érezte, hogy jó volna, ha rendeznének ilyen témájú továbbképzéseket.

"Ez a fajta oktatás igen hasznos lenne mind a doktoroknak, mind a nővérkéknek és ezáltal azoknak a betegeknek is, akiket az előbbiek kezelnek és gondoznak" - írták a dolgozat szerzői.

Legolvasottabb cikkeink