• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tavaszi megújulás kívül-belül

Egészségmagazin Forrás: Debreceni Egyetem

Jó alapanyag, megfelelő konyhatechnológia és mértékletesség. Tippek húsvét előtt.

Tavasszal sokan gondolják, hogy a téli lustálkodás és a plusz kilók felszedése után ideje szervezetüket méregteleníteni vagy épp egy fogyókúrát beiktatni. A kívánt súlyvesztés és az eredmény megtartásának érdekében, azonban nem árt néhány tévhitet eloszlatni. Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus tanácsai.

Nem az a jó fogyókúra, ha egyik napról a másikra drasztikusan megfelezzük az adagot. Kiindulási súlytól függetlenül, ha a napi kalóriabevitelt ötszázzal csökkentjük, akkor havonta 2-4 kilótól szabadulhatunk meg. Ez a szervezetet nem terheli meg, nem hat károsan a fizikai és mentális képességünkre, és az eredmény is hosszútávon fenntartható. A szakember szerint, ha dietetikus irányításával történik az életmódváltás a beteg megtanulja a diétát, és fenn is tudja tartani. Nők esetében napi 1200, férfiaknál napi 1400-1500 kalória alá nem mehetünk, mert akkor a szervezet nem kapja meg azt, amire szüksége van. A titok, hogy a legkisebb energiát adó alapanyagokból megfelelő konyhatechnológiával készítsük az ételt. Vagyis hiába választjuk a halat, ha aztán bő olajban rántva készítjük el.

Gyakran panaszolják a túlsúlyos emberek, hogy nem értik, miért nem fogynak, hiszen alig esznek valamit. Szemléletes példával magyarázza a szakember, hogy tíz dkg zsiradék energiatartalma 9 kiló uborkáénak felel meg, így ha például az önmagában egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldséget, sovány húst túl sok zsiradékkal készítjük, nem oldottuk meg a kalóriacsökkentési feladatot. Gyakran vitatott kérdés, milyen olajat használhatunk sütéshez-főzéshez. Szalayné Kónya Zsuzsa leszögezi: ha hőhatásnak tesszük ki a zsiradékot, akkor legyen állati eredetű, ha pedig salátákhoz adjuk, akkor extra szűz olíva-, lenmag- vagy repceolaj. Ezek tartalmaznak nagy mennyiségben egyszeresen telítetlen – vagy omega-3 – zsírsavakat, amelyek jó hatással vannak a szív- és érrendszerre.

További tudnivalók méregtelenítésről és az egészséges táplálkozásról a Debreceni Egyetem honapján