• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

TBC: tovább csökken a betegek száma

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az európai régió 53 országában naponta ezren betegednek meg tuberkulózisban.

Hagyományosan minden évben, március 24-én ünnepeljük a Tuberkulózis Világnapját. Ekkor emlékezünk meg Robert Kochról, aki 1884-ben elsőként azonosította a tuberkulózist okozó mikrobaktériumot. Az alkalom lehetőséget ad arra, hogy értékeljük a TBC ellátás területén végzett munkát, összevessük a hazai eredményeket a nemzetközi eredményekkel és elvárásokkal. A TBC – s megbetegedések magyarországi helyzetét szakemberek közösen elemezték a Nemzeti Tuberkolózis Partnerségi Fórum ülésén - összegezte az elhangzottakat az egészségügyi államtitkárság mai közleménye.

Az egészségügyi ágazatvezetés, hatóságok, egészségügyi intézmények és civil szervezetek széles körű összefogásának és együttműködésének eredményeképpen sikeres a TBC visszaszorítása hazánkban. A cél az eddig elért eredményeink további javítása. A 2014-ben az új TBC-s megbetegedések száma egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 volt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon tíz százaléknál is nagyobb arányú a megbetegedések éves csökkenése, míg Európában ez átlagosan csak öt százalék. Magyarország ma már azon országok táborába került, ahol a TBC megbetegedések előfordulása ritka.

A javuló tendencia évek óta töretlen, annak ellenére, hogy ez az arány az egyes szomszédos országokban rendkívül magas és az illegális bevándorlók által okozott megbetegedések - a nyugati országokhoz hasonlóan - további kihívások elé állítja hazánkat.

A további csökkenés eléréséhez meg kell tartani az eddigi jó gyakorlatokat, fejleszteni kell a betegség felfedezésére alkalmas módszereket és válaszolni kell az új kihívásokra (pl. rizikócsoportok, migránsok célzott szűrése, látens TBC, gyógyszer-rezisztencia kérdései).

Változatlan trend mellett Magyarországon is reálisnak tekinthető a WHO által kitűzött cél, melynek értelmében megszüntethetőek a TBC megbetegedések 2035-ig (kevesebb mint 10 beteg egy millió lakosonként).

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az elért eredmények megőrzését és további javítását kiemelt prioritásként kezeli. A következő időszakra vonatkozó feladatokat az „Egészséges Magyarország 2014-2020" egészségügyi ágazati stratégiában megfogalmazott célokhoz kapcsolódó, jelenleg előkészítés alatt álló szakpolitikai program tartalmazza majd, melynek szakmai és társadalmi egyeztetése a közeljövőben indul - áll a közleményben.

Nem mindenhol javul a helyzet
2013-ban mintegy 360 ezer európai betegedett meg tuberkulózisban (tbc-ben), ami napi ezer új megbetegedést jelent. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája ma közzétett legfrissebb adatai szerint a tbc-s esetek száma 2012-höz képest kb. 6%-kal esett vissza, ami azt jelenti, hogy a régióban regisztrált megbetegedések elmúlt évtizedben tapasztalható tartós csökkenése tovább folytatódik. A multirezisztens tbc-ben szenvedők aránya azonban továbbra is kimagasló, különösen a 18 ún. magas prioritású országban, ahol a régió összes újonnan diagnosztizált tbc-s eseteinek 85%-át diagnosztizálják. A tbc-vel összefüggő 38 ezer haláleset többsége szintén ezekben az országokban fordult elő 2013-ban - tudatta a betegség világnapja kapcsán a WHO Magyarországi Irodájának közleménye.

Magyarországon a tbc megbetegedések száma az utóbbi években folyamatos csökkenést mutat, 10%-nál is nagyobb arányú az incidencia éves csökkenése, 2014-ben 901 új tbc-s esetet jelentettek, ami 9,1/100.000 incidenciát jelent és ebből csak 6 eset (1,5%) bizonyult multirezisztens tbc-nek. Ezzel Magyarország évek óta az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik.

„Az európai régióban továbbra is jelentős a multirezisztens tbc-s betegek száma, ezért régiónk a világ leginkább érintett területe – mondja Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. „Az ilyen betegek mindössze 50%-áról szerez tudomást az egészségügy, és közülük csak minden másodikat sikerül meggyógyítani. Ennek tudatában jelentősen javítani kell a betegek új, biztonságos és hatékony tbc-gyógyszerekhez való hozzáférését, valamint az innovatív gyorsdiagnosztikai megoldások és a betegigényeknek megfelelő egészségügyi ellátás rendelkezésre állását. Az új Vessünk véget a TBC-nek (End TB Strategy) nemzetközi stratégia és a konszolidált európai cselekvési terv ezeket a célokat hivatott megvalósítani. Tagországainkkal közösen arra törekszünk, hogy az Egészség 2020 európai egészségpolitikai keret értelmében emeljük az egészségügyi szolgáltatások színvonalát és javítsuk az azokhoz való méltányos hozzáférést."

A régió-szerte tapasztalható általános tendenciát meghatározza, hogy a magas prioritású országokban jelentősen csökkent a tbc-sek aránya, ugyanakkor néhány, alacsony előfordulási aránnyal jellemezhető uniós tagállamban, illetve az Európai Gazdasági Térség országaiban egyre nő a bejelentett esetek száma. Az EU-ban, illetve az EGT-ben 2013-ban összesen mintegy 65 ezer tbc-s betegről érkezett bejelentés.

„Ha továbbra is ilyen ütemben, azaz évi 6%-kal csökken a megbetegedések száma, az EU tagállamaiban/EGT országaiban csak a jövő évszázadban fog teljesen eltűnni a tbc. Ha ezt a célt már 2050-re szeretnénk teljesíteni, akkor a jelenlegi csökkenés ütemét legalább kétszeresére kell növelni" – mondja Marc Sprenger, az ECDC igazgatója. Noha a tbc-sek száma minden korábbinál alacsonyabb – és az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent –, ez a csökkenés eltérő ütemben zajlik az EU tagállamaiban, ahol a tbc megfékezését szolgáló erőfeszítések sikerét más és más kihívások hátráltatják. Az alacsony előfordulási aránnyal jellemezhető országok többségében a megbetegedések száma nem változik, illetve nagyon lassan csökken, és a betegek többsége külföldi származású.

A magas előfordulási aránnyal jellemezhető országokban ugyanakkor összességében nagyobb az újrafertőződés aránya, és ezekből az országokból sokkal több multirezisztens tbc-s betegről érkezik jelentés.

A két igazgató egyetértett abban, hogy a tbc kizárólag a jelenlegi eszközök és intézkedések hatékonyabb alkalmazásával, illetve új és hatékonyabb eszközökkel és intézkedésekkel kiegészítve számolható fel teljesen.

A WHO Európai Regionális Irodája és az ECDC a jövőben egyforma figyelemmel kíséri a magas prioritású, illetve a viszonylag kevesebb új tbc-s esettel jellemezhető országokat. A keleti partnerség tbc-vel és annak multirezisztens változataival foglalkozó első miniszteri szintű konferenciájára az Unió Tanácsának lett elnöksége idején, 2015. március 30–31-én kerül sor a lettországi Rigában. A rendezvény célja, hogy az Európa különböző részein elért előrelépéseket összehangolja, és elősegítse a közös cél megvalósítását, azaz a tbc felszámolását.