• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

TEGYünk újra a beteg gyermekekért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Daganatos gyerekek "kezelési szövődményeként" keletkező alultápláltságán segít a TEGY program.

A gyermekkori daganatos megbetegedések gyakorisága világszerte növekszik. Magyarországon évente hozzávetőleg 250-300 új beteget regisztrálnak évente, jelenleg csaknem 2.500 gyermek szenved valamilyen daganatos betegségben, leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában. Bár a daganatos gyermekek gyógyulási aránya 70-80%, Magyarországon e betegség tízből három – évente közel 100 gyerek - halálát okozza. Arról azonban keveset tudunk, hogy kórházba felvett beteg gyermekek 40%-a alultáplált, s az alultápláltság mértéke a benttartózkodás ideje alatt tovább nő. Az aktív kezelések idejére a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ezért támogatja az idén egy Oktatási Centrum létrehozását a Danone Kft. által indított „Tegyünk Együtt a Gyermekekért" program.

A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését lesz hivatott ellátni nemcsak a gyermek daganatos betegségek, de a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is.

A daganatos beteg gyermekek kezelések alatti alultápláltságának, majd elhízásának hátterében az áll, hogy a kemo- vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéséhez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket.

A daganatos gyermekbetegségek tartós túlélőinek több, mint fele lesz túltáplált vagy elhízott, amely felnőtt korban szív és érrendszeri betegségek, és csontritkulás kialakulásához vezethet. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető, s nem utolsó sorban javul a gyermekek életminősége.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért" program több mint egy évtizede segíti a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásának támogatását is. A program eddig 209 millió forinttal segítette a Gyermekonoklógiai Hálózat munkáját.

A program keretében útnak indított Klinikai Táplálkozási Program keretében, először a gyermekek tápláltsági állapotát mérik fel, majd követik ún. antropometriai mérések segítségével. Ennek a vizsgálatnak a keretében felveszik a gyermek anamnézisét, megvizsgálják az elmúlt 3-6 hónapban bekövetkezett nem szándékos fogyásának mértékét, a gyermek táplálkozási szokásait, étrendjét, gastrointestinalis tüneteit és a tápláltsági állapotát befolyásoló gyógyszereket, amelyeket a gyermek szed. A vizsgálatnak része a fizikális vizsgálat, a laborvizsgálatok, a testmagasság és a testtömeg mérés is. Ez utóbbi esetében azonban speciális mérési eljárások szükségesek, hiszen a gyermekeknél a tumor tömege akár a gyermek testtömegének 10%-át is elérheti.

Mindezek alapján, a vizsgálati eredmények figyelembevételével és folyamatos nyomonkövetése mellett, a gyermekek egyedi fizikai szükségletei alapján kerül kialakításra a gyermekek étrendje, dietetikus szakemberek útmutatásai és pszichológusok segítségével.