Magyar Termék Nagydíjas lett a laktózérzékenyeknek gyártott termékcsalád.
Annak ellenére, hogy a hivatalos források átlagosan 10-15%-ra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon egyes szakértők az átlagnál magasabbra, 20-30%-ra, azaz 2-3 millió főre teszik azok számát, akiket ez a hiánybetegség érint. Ennek hátterében az áll, hogy amíg a nyugat-európai országok lakói ismerik érintettségüket, addig a laktózérzékenységben szenvedő magyar lakosság döntő része nem is tudja magáról, hogy ebben az egyre gyakrabban előforduló problémában szenved.
A helyzetet súlyosbítja, hogy az informáltság hiányából adódóan azok, akik tisztában vannak laktózérzékenységükkel, azt gondolják, hogy teljesen le kell mondaniuk a magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C-vitamin tartalmú tej és tejtermékek minden formájáról. Pedig a problémára van megoldás, de míg az Európában megvásárolt tej és tejtermékeknek már 2-5%-a laktózmentes, addig Magyarországon mindössze 0,5%-ot tesz ki e speciális tejek és tejtermékek forgalma.
Magyarország első, laktózérzékenyek számára létrehozott Magic Milk termékcsaládjából a 2,8%-os laktózmentes friss dobozos tejet, a legújabb, Tetra Gemina Aseptic dobozba csomagolt laktózmentes UHT tejet, a laktózmentes tejfölt, túrót, valamint a laktózmentes túródesszertet 2011. szeptember 1-jén Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. A most díjazott finomságok mellett a tejcukor-érzékenyek számára Tetra Gemina Aseptic csomagolású laktózmentes habtejszínt, joghurtot és 1,5%-os friss dobozos tejet is készít a gyártó.
A laktóz vagy tejcukor olyan összetett cukor, melyet közvetlenül nem tudunk megemészteni, csak miután a szervezetünk által termelt laktáz nevű enzim lebontotta egyszerű cukrokká. A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben. A laktózérzékenyek esetében tejtermék fogyasztása után hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat kellemetlenséget, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek.
Magyar betegstatisztikák szerint az általános iskolások (6-14 év) 6,2%-a, a serdülők és fiatal felnőttek (15-29 év) 6,62%-a és a felnőttek (30-49 év) 14,66%-a szenved laktóz intoleranciában, egyes szakértői tanulmányok azonban 20-30% közé teszik az érintett személyek arányát, vagyis 2-3 millió magyar szenvedhet tejcukor-érzékenységben. Ezt támasztja alá a mindennapi klinikai gyakorlat is, ahol a gasztroenterológiai szakrendelésen megforduló betegek igen jelentős része olyan tünetekről számol be, amelyeket akár egy ki nem mutatott laktózérzékenység is okozhat.
„Sajnálatos módon a tejcukor-emésztési zavarban szenvedők legfőbb terápiája a diéta, holott a tejtermékek teljes elhagyása, a tej egyéb értékes ásványi anyag- és vitamintartalma miatt, bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét, megfelelő pótlás nélkül pedig hiánybetegségeket eredményezhet, a kalcium és D-vitamin hiánya például akár oszteoporózist is" – mondta Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietétikai tanszékének oktatója. „A megfelelő információ hiányából adódóan sokan nem tudják, hogy a laktózérzékenyeknek ma már nem kell nélkülözniük étrendjükből az egészséges tejet és tejtermékeket" – tette hozzá a dietetikus szakember.