• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Téli nyaralás: óvakodjunk a szúnyogoktól!

Egészségmagazin Forrás: ECDC - Weborvos Szerző:

Már csaknem 1.700 áldozata van a dengue láznak a magyarok által is kedvelt nyaralóhelyen.

Azok a magyar turisták, akik mostanában a Portugáliához tartozó Madeira szigetére készülnek, jobb, ha különféle szúnyogirtókkal szerelkeznek fel. A másik kedvelt nyaralóhelytől, a Kanári szigetektől csupán pár száz kilométerre fekvő Madeirán ugyanis nagy dengue láz járvány tombol. A vérszívók által terjesztett, magyarul csonttöréses láznak is nevezett fertőzésnek két hónap alatt (október-november) az európai járványügyi központ (ECDC) jelentése szerint csaknem 1.700 áldozata volt, köztük 27 turista. A portugál közegészségügyi hatóságok október elején számoltak be az első két esetről. A 268 ezer lakosú Madeirán november 18-ra 1.672 esetben jelentettek dengue fertőzést. A betegek közül 100 került kórházba, közülük öt jelenleg is kórházi ellátásra szorul. Haláleset nem történt.

A legtöbb megerősített esetet Madeira fő kikötőjében, Funchal városában rögzítették, de Porto Santóból, Madeira másik lakott szigetén is számoltak be fertőzésekről, bár valószínű, hogy a megbetegedések Funchalban történtek. A csaknem 1700 beteg közül 27 volt a nyaraló: 10 portugál, 6 angol, 7 német, 1 svéd, 2 francia és egy finn.

A vírus elemzése során a hatóságok arra jutottak, hogy a jelenleg Madeirán fertőző típus nagy hasonlóságot mutat a Venezuelában és Kolumbiában terjedő vírussal, ami határozottan arra utal, hogy latin-amerikai eredetű.

Az ECDC szerint a járvány még nem futott le, folytatódni fog, és újabb megbetegedések várhatóak. Épp ezért mind a helyi közegészségügyi hatóságnak mind a Madeirára utazóknak a szúnyog-csípéseket megelőző intézkedéseket javasolnak, amelyek közül a portugál hatóságok már többet bevezettek. A turistáknak azt tanácsolják, hogy ha lázas tüneteket, súlyos fejfájást, ízületi-, izom-, vagy csontfájdalmat, kiütést tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz. Az európai központ szerint ezen kívül a szomszédos földrajzi területek (pl. a Kanári-szigetek) közegészségügyi hatóságainak is értékelnie kell a kockázatokat.

A csonttöréses lázat főleg egy bizonyos egyiptomi szúnyog terjeszti. Ezek a szúnyogok a malária terjesztőjével ellentétben - főleg napközben csípnek. Városokban élnek, házkörüli kisebb vizekben, esővizes pocsolyában szaporodnak, és szívesen pihennek a hűvös lakásban. Mivel a fertőzés ellen nincs védőoltás, megelőzésképp a szúnyog csípésétől kell óvakodni: riasztóval, illetve, szúnyoghálóval

A dengue fertőzés hirtelen magas lázzal, ízületi-, izom és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. Mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti a betegséget, amely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel.

Legolvasottabb cikkeink