• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Van remény: összefogtak a civilek

Hírek Forrás: Gyermekrák Alapítvány

Tizenkét évvel ezelőtt egy orvosi műhiba miatt halt meg Nail, Gyura Barbara 20 hónapos, leukémiás kisfia.

A szörnyű tragédiát követően az édesanya létrehozta a Szemem Fénye Alapítványt, azzal a céllal, hogy általa nyújtson segítséget a legsúlyosabb betegséggel küzdő gyermekeknek és szüleiknek.

Nail halála után egy évvel megszületett Rinát, akinek neve tatárul újjászületést jelent. A gyermek, majd kiskamasz gondtalan életet élt, iskolába jár, rock zenét hallgatott, focizott és kosarazott.

A sors azonban nagyon kegyetlen volt a családhoz. Az idén márciusban derült ki, hogy testvére után Rinát is súlyos beteg lett, csontrák (szarkóma) támadta meg a lábát. A hír sokkolta a szülőket, akik Nail halála miatt elvesztették minden bizalmukat a hazai egészségügyben. Rinát számára ezért külföldön keresték a legkevesebb megpróbáltatással járó, de egyben a legjobb ellátást.

A mexikói immunterápiát követően a fiú állapota sokat javult, később mégis elkerülhetetlenné vált a kemoterápia. A szülők végül egy világhírű gyógyintézetébe, a londoni Sarcoma Centerbe (Harley Street Klinika) vitték fiúkat, ahol évente 500 szarkómás gyermeket kezelnek, Európában magasan a legjobb gyógyulási aránnyal. Ebben a kórházban a szakmai és a technikai feltételek is adottak a végtagmegmentő műtéthez és a teljes gyógyuláshoz. A kezelések elején egy nevét titokban tartó szponzor biztosította a költségek kifizetését, később azonban a hazai gyermekonkológusok sugallatára visszalépett a finanszírozástól.

A kórházi tartózkodás, a kemoterápia és a műtét költségeit Rinát családja önerőből képtelen volt előteremteni, ezért az egészségbiztosítóhoz fordultak. Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez – áll Magyarország Alaptörvényében. A hazai egészségbiztosító azonban az elhúzódó ügyintézést követően, egy újabb véleményre várva felfüggesztette a finanszírozási eljárásra irányuló kérelem elbírálását: igaz, nem tagadta meg, de egyelőre nem is vállalta a londoni kezelések kifizetését.

A gyermek kezelése közben tovább folytatódott a londoni klinikán, a kifizetetlen számlák összege pedig napról napra nőtt. 4.672.849 forintnak megfelelő angol fontnyi tartozást halmozódott fel, amikor a klinika türelme elfogyott. Rinát kezelésének folytatásához feltételnek szabták az összeg kifizetését.

Az édesanya nem adta fel, emberfeletti küzdelemmel magánembereket és alapítványokat keresett meg, blogot írt és a médiához fordult, hogy támogatást kérjen, így előteremtve a gyógykezelésre szükséges pénzt.

Számos alapítvány tűzte zászlajára a rákos gyermekek megsegítését. Sajnos azonban a sok-sok szervezet közül mindössze kettő adott pozitív választ a kétségbeesett szülői kérésre.

A Gyermekrák Alapítvány és a Daganatos.hu Alapítvány azonnal igent mondott. Mindkét szervezet elnöke előtt ismert, hogy a rák kezelésénél nincs idő a várakozásra, hiszen, ha nem folytatják időben a kezeléseket, az később végzetessé válhat Rinát számára. Ezért felvették egymással a kapcsolatot és a gyermek gyógyulása érdekében összefogva, átvállalták a tartozás kifizetését. Egyenlő arányban megosztva, a közel ötmillió forint átutalása a napokban már meg is történt. Kétszer ad, ki gyorsan ad! - a mondás most is igaz, hiszen a kemoterápia a protokoll előírásai szerint, késedelem nélkül, időben folytatódhat.

A két szervezet évek óta küzd a gyilkos kór ellen: százmilliókat költenek a rákos gyermekeket nevelő családok megsegítésére, a magyarországi gyermekonkológiai centrumok fejlesztésére, valamint a gyermekonkológusok és -hematológusok továbbképzésére.

A civilek összefogásának szép példája, hogy ez a két alapítvány a család mellé állt, és nem engedte, hogy pénzhiány vagy a hazai orvosok között dúló esetleges presztízsharc miatt a szülők Nail után Rinátot is elveszítsék.

A tragédia nem ismétlődhet meg! Rinát előtt még hosszú út áll a teljes gyógyuláshoz vezető úton. Segítsen Ön is! Barbara a további kezelésekre is gyűjt, gyermekének állapotáról a www.helprinat.com címen tájékozódhatnak.

Legolvasottabb cikkeink