• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Teljes élet cukorbetegen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Önsegítő kézikönyvet jelentetett meg a Magyar Diabetes Társaság a cukorbetegségről, cukorbetegeknek.

Az Egészségügyi Világszervezet a szív- érrendszeri betegségek után a 2. helyre sorolja a cukorbetegséget, orvosi nevén diabetest. Olyan élethosszig tartó kórképről van szó, amely, ha nem tartják karban, rendkívül súlyos, fájdalmas szövődményekhez – szív- érrendszeri megbetegedések, vakság, amputáció stb. – vezet.

A szakemberek szerint hazánkban – miként másutt is – folyamatosan nő a cukorbetegek száma. Ismerten csak 800 ezer lakos áll kezelés alatt a cukorbetegsége miatt, de még legalább ennyien nincsenek tisztában betegségük meglétével. Az internetes világunkban szerencsére sok kérdésre választ kaphat az ember, ugyanakkor a kontrollálatlan, nem szakember szolgáltatta információk elfogadása, és az azok szerinti életmód, táplálkozás akár többet árthat, mint használ e krónikus betegség gondozásában.

A hiányosságokat kívánta pótolni a Magyar Diabetes Társaság, amikor orvosok és dietetikusok szakmai konszenzusával átfogó kiadványt jelentetett meg a a cukorbetegségről, annak kezeléséről és a szükséges életmódváltásról. A Sanofi Gyógyszergyár támogatásával létrejött, 80 oldalas, megannyi képpel illusztrált, igényes művet, – amely egészében és fejezetenként is ingyen letölthető a Magyar Diabetes Társaság honlapjáról – Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke és Pierre Faury, a Sanofi Gyógyszergyár ország-igazgatója, valamint a Magyar Diabetes Társaság főtitkára, Dr. Hidvégi Tibor mutatta be tegnap a sajtónak.

A Teljes élet cukorbetegen egységes keretbe foglalja a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: szól a diabéteszről általában, a gyermekkori cukorbetegségről, a helyes diétáról, a vércukorszint önellenőrzéséről, a tablettás kezelésről és inzulin terápiáról, a cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséről, a szájápolásról. Az egyes fejezeteket az adott szakterületen jártas szakemberek írták, a szövegek a szakma konszenzusát tükrözik.

Dr. Hidvégi Tibor elmondta: „A kiadványban azt az életmódot mutatjuk be, amely mellett a cukorbetegség kezelhető. A gyógyszeres kezelés, az inzulinterápia ugyanis csak akkor lehet sikeres, ha a beteg változtat korábbi életmódján. A cukorbetegek számos kérdésre keresik a válaszokat, például arra: képes leszek-e az inzulin beadására, hogyan működnek az injekció beadását segítő eszközök, hogyan kell az inzulin dózist megállapítani, hogyan kell átalakítanom az étrendemet? A kiadvány mindezekre a kérdésekre az orvosszakma és a dietetikusok egységes álláspontját tükröző válaszokat ad."

Fülöp Rita, a Sanofi Diabétesz üzletágának igazgatója így indokolta a kiadvány támogatását: „A diabéteszes betegoktatás minőségének javítását a Magyar Diabétesz Társasággal közös célként tűztük ki 2011-ben, és ennek szellemében támogattuk a Társaság cukorbetegeknek szánt betegtájékoztató anyagának elkészülését, hogy minél több diabéteszes betegnek megmutathassuk: bizonyos szabályok betartásával a cukorbetegek is élhetnek teljes életet.

Pierre Faury, a Sanofi Gyógyszergyár ország-igazgatója hangsúlyozta: „ a Sanofi korszerű inzulinkészítményekkel és beadó-eszközökkel járul hozzá a cukorbetegek életminőségének javításához, de a Magyar Diabetes Társasággal és a diabetológiai szakmavezető képviselőivel együttműködve a diabétesz megelőzésére irányuló munkában is részt vesz."

Legolvasottabb cikkeink