• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Terhességi cukorbetegség után se dőlhet hátra

Egészségmagazin 2019.08.05 Forrás: Cukorbetegközpont
Terhességi cukorbetegség után se dőlhet hátra

A gesztációs diabétesz gyakorisága háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben.

A terhesség során sajnos olykor cukorbetegség alakul ki, amit gesztációs diabétesznek neveznek. Ennek gyakorisága háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben. Az állapot mind a babára, mind az mamára veszélyeket rejt, ezért fontos az állapot megfelelő kezelése. Bár a szülés után a vércukorszint rendeződhet, ám ennek ellenére az illető már fokozottan hajlamossá válik a cukorbetegségre, ezért a rendszeres szűrés elengedhetetlen! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt erről.

Mi az a gesztációs diabétesz?

Gesztációs diabetesznek nevezünk minden olyan állapotot, amikor a terhesség során kerül diagnosztizálásra a cukorbetegség. Kialakulásának alapja, hogy várandósság során inzulinrezisztens állapot alakul ki, csökken az inzulin érzékenység. Szűrése minden várandósság alkalmával megtörténik legalább egyszer (fokozott rizikó esetén kétszer). A kialakult magas vércukorszintet kezelni kell, életmód terápiával és/vagy inzulinnal. A magas vércukorszint veszélye, hogy ilyen esetben a magzat nagy súllyal jöhet a világra, ami szülési komplikációkhoz vezethet, illetve, hogy szülés után leeshet a baba vércukorszintje, mivel eddig  több inzulin termelésre volt szüksége a saját inzulin szintjének fenntartásához. A kismamánál pedig könnyebben alakulhatnak ki fertőzések, hypertonia, ráadásul a toxémia esélye is megnő.

Elmúlik szülés után?

Jó hír, hogy az esetek többségében a szülés után visszaáll a normál vércukorszint (természetesen ezt ellenőrizni kell), ám megfigyelések szerint 5-10 éven belül a terhességi cukorbetegek 20-50 százaléka 2-es típusú cukorbeteggé válik- figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta.

A Magyar Diabetes Társaság  ajánlást fogalmazott meg, mely szerint terhességi cukorbetegséggel szövődött terhességet követően minden nőnél el kell végezni a vércukor terhelést a szülés utáni 6–12. héten.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az illetőnél már a terhesség előtt is voltak problémák, csak nem tudott róla (pl. inzulinrezisztecia, prediabetes), mely a várandósság alatt derült ki. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szülés után sem rendeződik az állapot és a kismama továbbra is kezelésre szorul (diéta és /vagy inzulin kezelés). Fontos tudni, hogy szoptatás alatt vércukorcsökkentő tablettás kezelés nem ajánlott!

Megnövekedett rizikó

Az esetek többségében a vércukorszint rendeződik a szülés után, de a későbbi cukorbetegség kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője a gesztációs diabétesz. A Magyar Diabetes Társaság és az ADA (American Diabetes Association) javaslata szerint ezért rendszeresen szűrni kell azokat a nőket is a későbbiekben cukorbetegségre, akiknél  terhességi cukorbetegséget állapítottak meg,  és az újabb tervezett terhesség előtt már javasolt a gondozásba vétel.  Fontos, hogy ha a nő ismét teherbe kíván esni, előtte végeztessen el OGTT-t, hogy ne magas vércukorértékek mellett foganjon meg a gyermek! A szülést követően egy évvel, majd két évente javasolt a vércukor terhelés elvégzése- tanácsolja a diabetológus.

Legolvasottabb cikkeink