• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Testi és lelki kihívás a gyógyíthatatlan betegség

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az SM ugyan még gyógyíthatatlan, a rehabilitáció és a sorstársközösségek élhetőbbé tehetik a betegségben töltött éveket.

A rehabilitáció állt a középpontban a sclerosis multiplexes (SM) betegek országos találkozóján Gyulán. Az ország különböző részeiből több száz beteg utazott Békés megyébe, emellett Szerbiából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett seregszemlére. Elhangzott: az egészségügyi intézmények nagyon kevés helyen vannak felkészülve kimondottan az SM betegek rehabilitációjára. Ez azért nagy kihívás, mert a gerincvelőt szigetelő myelinhüvely károsodása rendkívül eltérő mértékben és ütemben, az egyensúlyvesztéstől az inkontinenciazavarokon át a részleges vagy teljes mozgáskorlátozottságig válthat ki idegrendszeri panaszokat, a kórlefolyás pedig kiszámíthatatlan. Ez azzal jár, hogy a betegeknek nemcsak a testi tünetekkel kell megküzdeniük, hanem óriási lelki kihívást okoznak a rendszeres állapotromlások. Súlyos szociális problémák forrása az is, hogy kevés a rehabilitációs munkalehetőség.

Az SMBOE országszerte számos klubot, egyesületet és alapítványt tömörít, az évenkénti tanácskozás a betegek számára az év egyik legfontosabb rendezvényének számít, ahol lehetőségük nyílik a sorstársakkal találkozni. Gyulán vasárnap egy háromnapos programsorozat befejező része volt a tudományos előadásokkal kezdődő, majd kulturális programokkal, tánc- és kutyabemutatóval tarkított sportcsarnokbeli országos rendezvény. Pénteken a Békés megyei betegek ünnepelték egyesületük alapításának húsz éves jubileumát. Szombaton a tíz éves Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) SM betegekkel foglalkozó neurológusok tudományos tanácskozását rendezte meg, a gyulavári kastélyban pedig egy nemzetközi kerekasztal tanácskozás keretében osztották meg egymással hazai, lengyel, szlovák és szerb betegek a tapasztalataikat és problémáikat.