• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Testi-lelki egyensúly-kisebb esély a meddőségre

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A specialista szerint életmódunk is befolyásolja, kopogtat-e a gólya

Egyre idősebb korban vállalnak gyermeket a magyar nők. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg korábban átlagosan 22-23 éves korukban, addig ma már 28-29 évesen szülik meg első gyermeküket a hölgyek. Az életkor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken a fogamzóképesség, de a felgyorsult életmód és a sokasodó stresszfaktorok miatt teherbe esési problémákkal már azok is egyre gyakrabban szembesülnek, akik ennél fiatalabb korban tervezik a családalapítást.

A meddőségi szakértők kiemelik, a megfelelő testi-lelki egyensúllyal növelhető a sikeres fogantatás esélye. Ezekben a kérdésekben is iránymutatást adnak a tudatos családtervezésért és tartós párkapcsolatokért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés edukációs aktivitásai.

Ép testben ép lélek
A gyermekvállalás életünk egyik legnagyobb döntése. Ám egy új élet megfoganása nem csak elhatározás kérdése, bizony előfordulhatnak nehézségek. Azonban a szakemberek szerint, ha a párok odafigyelnek egészségükre, a nők rendszeresen mozognak és betartanak néhány egyszerű táplálkozási tanácsot, a teherbeesés esélyeit is növelhetik.

„A hormonális és az életmódbeli okokat nem szabad szétválasztani, hiszen a hormonális hátteret jelentősen befolyásolja életmódunk. Negatívan hathat a hormonműködésre és ezáltal a fogantatás esélyére is a stressz vagy a kialvatlanság, de példaként említhető a túlzott szénhidrátfogyasztásból fakadó magas inzulinszint is, amely a leggyakoribb meddőségi oknak számító PCOS, azaza policisztás ovárium szindróma esetén is jellemző" – hangsúlyozza dr. Murányi Zoltán, a Honvéd Kórház Meddőségi Centrumának specialistája.

Testünk védelmében
Ha megvan az elhatározás a gyermekvállalásra, az első és legfontosabb szervezetünk felkészítése. A nőknek már a fogantatás előtt érdemes ügyelniük a rendszeres sport és szűrővizsgálatok mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásra, mivel hormonháztartásuk egyensúlyát a bevitt tápanyagokkal pozitívan befolyásolhatják. Ez az étkezési „négy T" szabállyal tehető egyszerűbbé:
Természetes alapanyagok
Tápanyagokban gazdag ételek
Tudatosság
Testsúly

„Alapelv, hogy többször kell enni keveset. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat le kell váltani a lassú felszívódásúakra, ezzel ugyanis elkerülhető az inzulinszint túlzott emelkedése. A fehér lisztet és fehér cukrot érdemes kerülni, viszont ajánlott a fehérjében és vitaminban gazdag étkezés bevezetése" – tette hozzá a szakorvos. Vény nélkül beszerezhető, mio-inozittartalmú étrend-kiegészítő készítményekkel is támogatható a fogantatás esélye.

Törekedés a lelki békére
Testi egészségünk megőrzése mellett a kisbaba érkezésére való lelki ráhangolódás is elengedhetetlen. A fogantatásra pedig akkor van a legnagyobb esély, ha a párok fizikailag és mentálisan is késznek érzik magukat a családalapításra. De mely területekre érdemes odafigyelni?

Stresszmentes életmód
Harmonikus, konfliktusmentes párkapcsolat
Tudatos családtervezés

Mikor beszélünk meddőségről?
„Ha rendszeres védekezés nélküli szexuális élet kapcsán egy év vagy ennél több idő alatt sem jön létre a terhesség. A legfőbb meddőséget kiváltó okok lehetnek a ciklus hormonális hátterének eltérései, endometriózis, PCOS, magas inzulinszint, petevezeték elzáródása, petefészek ciszták, myomák.

A férfi oldalról se feledkezzünk meg. Egyre gyakoribbak a férfi eredetű meddőségek is, a spermakép romlásából kifolyólag. Ha egy évig nem jön létre a kívánt terhesség, akkor célszerű elvégezni egy teljes meddőségi kivizsgálást" – hívja fel a figyelmet dr. Murányi Zoltán. Ebbe tartozik a férfi spermavizsgálata, a női oldalon a 3. napon elvégzett alaphormon és a 21. napon elvégzett progeszteronszint vizsgálat, a fertőzések szűrése, a ciklus nyomon követése ultrahanggal, a házasélet utáni teszt elvégzése, illetve a petevezető átjárhatósági ellenőrzése.

Legolvasottabb cikkeink