• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tévhitek a fagyasztott zöldségekről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A friss gyümölcsök és zöldségek szobahőmérsékleten naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.

Napjainkban az egészséges életmód divattá vált. Kis túlzással bármerre járunk, az egészséges táplálkozást és életmódot megcélzó termékekbe botlunk. Ami a magyar emberek egészségi állapotát tekintve örömteli tendencia. Ugyanakkor nagyon sok tévhit és helytelen információ is kering a köztudatban, ami nagyon megnehezíti a téma iránt érdeklődők helyzetét. Itt az ideje, hogy rendet rakjunk a fejekben!

Az egészséges életmód három tartóoszlopa a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a harmonikus lelkiállapot. Az egészséges táplálkozás elveivel ismerkedőknek olyan szempontokat kell figyelembe vennie, mint az alapanyagok és az ételkészítési módok változatossága, a szélsőségektől való tartózkodás és kiegyensúlyozott makro- és mikrotápanyag-bevitel. Általánosságban elmondható, hogy a szakszerűen összeállított és megvalósított étrend hozzájárulhat az egészség megtartásához vagy visszanyeréséhez, és a jó közérzetünkhöz.

Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért azokat külső forrásokból kell beszereznünk. A legtermészetesebb forrás a komplett összetételű táplálkozás, amely megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket. Azt már az óvodában megtanultuk, hogy a legtöbb vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben van. De vajon igaz ez a gyorsfagyasztott zöldségekre is?

Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nem csak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének.

A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon. Azt se felejtsük el, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz. Minek is köszönhető mindez? A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc - alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra. Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz (ez a zöldségek esetében 60-90 %) apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedtetéskor nem roncsolódik a sejtfal.

Az apró jégkristályoknak köszönhetjük azt is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, még az illatát is. Ez többek között annak is köszönhető, hogy ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag megáll az ételek romlását okozó mikroorganizmusok tevékenysége.

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsöket a betakarítást követően órákon belül feldolgozzák, így a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin és ásványi anyag tartalmukat. Ellentétben, a friss puhahúsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, ha szobahőmérsékleten tárolják, naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.