• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tiéd a vérnyomás, magadnak csökkented!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Ötvenezer hipertóniás kezelése lett sikeres, mert egy program nyomán ő is, és orvosa is akarta.

Alig másfél év alatt népegészségügyi jelentőségű sikert hozott a Magyar Hipertónia Társaság Éljen 140/90 alatt elnevezésű programja. Az immáron mozgalommá lett kezdeményezés eszközei beváltották a reményeket: a 2005-ben felvett adatokhoz képest ma már 50. ezerrel több hipertóniával kezelt betegnek sikerült elérnie az optimális vérnyomás értéket és minden remény meg van arra, hogy tartani is tudja azt. Ezzel esetükben lényegesen csökkent az infarktus, a stroke vagy éppen a veseér-katasztrófa bekövetkezésének kockázata – jelentették be a mai, programértékelő sajtótájékoztatón.


Mint arról beszámoltunk, a szakmai társaság azért indította el 2005-ben, – természetesen gyógyszeripari támogatással – a programot, mert egy felmérésből kiderült, hogy a magasvérnyomás betegséggel kezeltek mindössze negyven százalékánál bizonyul hatásosnak a terápia. Az okok sokfélék és összetettek, így a Társaság szakított a jól ismert módszerekkel (a nem együttműködő, gyógyszerét elhagyó, terápia elől megszökő, életmódján változtatni nem tudó betegek ostorozásával és kioktatásával, a halálozási statisztikák feletti borongással, az adminisztrációval túlterhelt orvosok panaszának tolmácsolásával), helyette inkább új startégiát választott. Ennek lényege, hogy orvos is, beteg is kapja meg, ami a helyes, vállalható és betartható terápiához kell: korszerű terápiás protokollt, információt, kevesebb mellékhatással bíró gyógyszereket, otthon használatos mérőeszközt, akár azonnali szakorvosi tanácsot, és így tovább.

A programhoz kapcsolódó, mintegy ezer háziorvoson és az általuk bevont betegeken kívül kampányokban, rendezvényeken és a sajtó útján a laikus, a számtalan képzésen pedig az orvosok is elsajátíthatták a lényeges tudnivalókat. A figyelemfelkeltés is elérte célját: az új adatokból kiderült, hogy 15 százalékról 7-re csökkent a nem kezelt hipertóniások aránya. Egy a program lakossági fogadtatását szondázó telefonos felmérés szerint a válaszolók 67,9 százalékának megmérik a vérnyomását, bármiért keresi is fel a rendelőt, 55,4 százalék otthon ellenőrzi s egyáltalán: 57,4 százalékuknak van otthoni vérnyomásmérője. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 95,4 százaléka tisztában van vele, hogy a normális vérnyomás felső határa a 140/90 Hgmm, - az üzenet célba ért.

További tudnivalók a betegségről laikusoknak


A program folytatásaképpen, már a mai napon szakasszisztens képzés vette kezdetét: az orvosoknak szóló hipertonológus szakképesítéshez hasonlóan a háziorvosok, szakorvosok mellett dolgozó asszisztensek a speciális ismeretek és készségek elsajátításával Hipertónia Gondozás Minősített Asszisztense címet szerezhetnek.


Folytatódik az SMS és e-mail-kampány, a programhoz kapcsolódó betegek minden viziten újabb és újabb fejezetet kapnak abból a Tanácsadó Kézikönyvből, amely modulos rendszerben, részenként önállóan dolgozza fel a betegséggel, annak kezelésével, a betegek életvitelével kapcsolatos ismereteket, trükköket, tanácsokat.
Április másodikától újra él a program tanácsadó vonala, a 06-80-203-523-as ingyenes zöld szám.


A hipertónia társaság tavaly meghirdetett betegszervezeti pályázata is sikert hozott, (több mint negyven pályázat érkezett), ezért a lehetőség az idén is él: a társaság honlapján már elérhető a pályázati adatalap. A pályázattal kapcsolatban további információk kérhetők az eljen14090alatt@vmkomm.hu e-mail címen, vagy a 06-1-270-2822-es telefonszámon.