• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Tíz perc magadért és az egészségedért

Egészségmagazin 2018.10.04 Forrás: Weborvos
Tíz perc magadért és az egészségedért

Az emlő önvizsgálat otthon is elvégezhető és havonta csupán néhány percet vesz igénybe.

Naponta több percet töltünk el sminkeléssel, hajformázással és öltözködéssel, annak érdekében, hogy a legjobb formánkban induljunk el otthonról. Belegondoltunk már abba, hogy mennyit foglalkozunk az egészségünkkel? Sajnos a legtöbben havonta annyit sem, mint amennyit egy nap a készülődéssel töltenek, pedig a rendszeres emlő önvizsgálat akár életeket is menthet. Októberben a Mellünk Egészségéért Védőnői Program a rendszeres és a helyesen elvégzett emlő önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Itt az idő megkongatni a vészharangokat, mert hazánkban az emlőrák még mindig a vezető halálokok közé tartozik, évente 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak és 2800 nő halálát okozza. Pedig nem kellene, hogy így legyen, mert az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel kezelhető és a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek.

Tegyük meg az egészségünkért

Az emlő önvizsgálat otthon is elvégezhető és havonta csupán néhány percet vesz igénybe. Természetesen ez az önvizsgálat nem váltja ki az éves nőgyógyászati valamint a mammográfiai vizsgálatot, de hasznos a csomók korai felismerésében.

„Az emlő önvizsgálatot érdemes legkésőbb 20 éves kortól havonta egyszer elvégezni. Célszerű a vizsgálatot közvetlenül menstruáció után elvégezni, mert ekkor a mell puha és nem érzékeny. Minden hónapban ismételjük meg, hogy az rutinná váljon! Amennyiben bármilyen furcsaságot, eltérést tapasztalunk a mellünkben, azonnal forduljunk orvoshoz! Illetve a mammográfia vizsgálattól sem kell félni, ez egy fájdalommentes vizsgálat, ami következtében csupán annyi sugárzás éri a szervezetünket, mint amikor Budapestről elrepülünk New Yorkba” – nyilatkozta dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Akkor se ijedjünk meg, ha csomót találtunk a mellünkben, mert az nem jelent azonnal rákot. A melldaganatok több mint 80%-a jóindulatú elváltozás, a biztos diagnózist a szövettani eredmény mutatja meg” – tette hozzá a szakember a Mellünk Egészségéért Védőnői Program továbbképzésen. 

A helyes emlő önvizsgálat lépései 

Első lépés, amit feltartott és leengedett karokkal is el kell végezni: Az emlők tükör előtti vizsgálata, ahol meg kell figyelni az emlők méretét, körvonalát, a mellbimbók elhelyezkedését, valamint az emlő bőrfelületét – látható-e rajtuk kipirosodás, behúzódás, kidudorodás. A mellbimbóknál nézzük meg, hogy van-e rajtuk behúzódás, deformitás, vagy váladékozik-e. 

Második lépés, amit álló és fekvő helyzetben is el kell végezni: A jobb emlőt bal kézzel, a bal emlőt jobb kézzel vizsgáljuk meg. A haladási irány legyen kívülről befelé, az emlőt körkörösen áttapintva összezárt ujjaink középső területével. Fekvő helyzetben ajánlott a nem vizsgáló kezet a fejünk alá tenni! Ügyeljünk arra, hogy minden terület meg legyen vizsgálva! 

Szánjunk havonta legalább ennyi időt mellünk egészségére és hívjuk fel erre nőtársaink figyelmét is!

Legolvasottabb cikkeink